Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Νέα τροπή στο σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Πώς θα «πιάσει» στην φάκα όλους του δημοσίους υπαλλήλους
Πρώτα το ενιαίο μισθολόγιο για τον στενό δημόσιο τομέα και… έπονται οι ΔΕΚΟ! Σύμφωνα με τις νέες εισηγήσεις που καταφθάνουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου:

- Το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ ώστε να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων σε μισθούς και επιδόματα που εμφανίζονται ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση.
- Η εφαρμογή του όμως θα πρέπει να ξεκινήσει από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς και σταδιακά να επεκταθεί στις ΔΕΚΟ αφού επιλυθούν τα όποια προβλήματα ανακύψουν στην υλοποίηση του μέτρου.

Ενιαίο μισθολόγιο στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς σημαίνει μείωση αποδοχών για 24.000 εργαζόμενους. Σχεδιάζεται ωστόσο οι περικοπές να γίνουν κατά περίπτωση και να μην είναι οριζόντιες.

Στην «πρέσα» θα μπουν κυρίως οι υψηλές αμοιβές, και τα μπόνους, αυστηρό όριο θα τεθεί στις υπερωρίες, ενώ μαχαίρι μπαίνει στα ειδικά επιδόματα και τις πρόσθετες αμοιβές με στόχο την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.

Στην τροχιά της περαιτέρω συμπίεσης και οι λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.

- Στο στόχαστρο μπαίνουν τα υψηλά ενοίκια που σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλονται (30 εκατ. ευρώ ετησίως).
- Οι δαπάνες για κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα τα οποία δίνονται στους υπαλλήλους, αλλά και οι δαπάνες για αναλώσιμα.
- Συνολικά εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για νέες περικοπές αν και ήδη τα έξοδα 18 ΔΕΚΟ μειώθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους κατά 36% κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης της μισθολογικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών υψηλότερη μέση μισθοδοσία το 2010 εμφάνισαν ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών με 38.446 ευρώ, ο ΗΣΑΠ 35.110 ευρώ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, δηλαδή ο κατασκευαστής των νοσοκομείων, 33.104 ευρώ, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας 32.253 ευρώ ενώ οι υπάλληλοι στον ιππόδρομο έλαβαν μέσες αμοιβές στο εννεάμηνο ύψους 32.111 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων με 37 εργαζόμενους με μέσες αποδοχές 21.396 για να υποδέχονται τις επενδύσεις που ποτέ δεν έρχονται στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.