Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μαστεκτομή και ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΡΕΤΣΗΣ, Μ.D., EBOPRAS, πλαστικός χειρουργός Diplomate of European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Fellow University of California, Irvine e-mail:vkretsis@yahoo.gr

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μία στις εννιά γυναίκες πρόκειται να νοσήσει από καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 85 ετών.

Για πάρα πολλά χρόνια και ακόμη και σήμερα επικρατεί η λανθασμένη επιστημονική αντίληψη ότι η αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή πρέπει να καθυστερήσει μετά την επέμβαση της μαστεκτομής διότι μπορεί να εμποδίσει τη διάγνωση μιας τοπικής υποτροπής. Ετσι ένας μεγάλος πληθυσμός γυναικών αποζητά την αποκατάσταση μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση της μαστεκτομής. Το αποτέλεσμα της αποκατάστασης του μαστού αυτών των γυναικών θεωρείται ικανοποιητικό, αλλά πολύ κατώτερο αισθητικά από αυτό που μπορεί να επιτευχθεί εφ' όσον η μαστεκτομή γίνει με την τεχνική της διατήρησης του δέρματος του μαστού (Skin Sparing Mastectomy) και την αποκατάσταση στον ίδιο χειρουργικό χρόνο (άμεση).

Η μαστεκτομή με τη διατήρηση του δέρματος του μαστού και η άμεση αποκατάσταση προσφέρουν στην ασθενή το μεγάλο πλεονέκτημα ότι στον ίδιο χειρουργικό χρόνο εκτελείται τόσο η χειρουργική αφαίρεση του μαζικού αδένα όσο και η ανακατασκευή του απολεσθέντος μαστού. Η ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τη μαστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης και σιλικονούχων διατατών δέρματος είτε με τη χρησιμοποίηση αυτόλογων ιστών είτε με συνδυασμό των παραπάνω.

* Μαστεκτομή και ταυτόχρονη αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης

Η άμεση αποκατάσταση του μαστού με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ή σιλικονούχων διατατών δέρματος αποτελεί την πιο απλή και την πιο διαδεδομένη μέθοδο αποκατάστασης του μαστού ύστερα από μαστεκτομή. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται τα ενθέματα σιλικόνης που τοποθετούνται υπό τον μείζονα θωρακικό μυ. Μετά την επέμβαση της μαστεκτομής στον ίδιο χειρουργικό χρόνο δίνεται η δυνατότητα στην ασθενή να αποκαταστήσει την έλλειψη του μαστού σε ένα και μόνο χρόνο. Συγχρόνως μπορεί να πραγματοποιηθεί και η εξομοίωση του υγιούς μαστού (μείωση - ανόρθωση). Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται, αντί για ένθεμα σιλικόνης, σιλικονούχος διατατήρας δέρματος, που τοποθετείται υπό του μείζονος θωρακικού μυός και προκαλείται διάταση του υπερκείμενου δέρματος με έκχυση 40-60 κ.εκ. φυσιολογικού ορού κάθε 15 ημέρες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό μέγεθος και σε δεύτερο χρόνο 3-6 μήνες γίνεται η αντικατάσταση του διατατή με ένθεμα σιλικόνης.

* Μαστεκτομή και αποκατάσταση με τη χρήση αυτόλογων ιστών και συνδυασμός αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης

Η χρησιμοποίηση αυτόλογων ιστών στην άμεση αποκατάσταση του μαστού είναι και αυτή μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος, κατά την οποία ένα τμήμα ιστών από τον οργανισμό της ασθενούς, που διατηρεί ακέραια την αιμάτωσή του (κρημνός), μεταφέρεται στη θέση του απολεσθέντος μαστού. Οι πιο διαδεδομένοι κρημνοί στην άμεση αποκατάσταση του μαστού είναι ο κρημνός του ορθού κοιλιακού μυός και ο κρημνός του πλατέος ραχιαίου μυός.

Σήμερα, η χρησιμοποίηση του ορθού κοιλιακού μυός αποτελεί για πολλά κέντρα τη μέθοδο εκλογής στην αποκατάσταση του μαστού με αυτόλογους ιστούς. Στη συγκεκριμένη τεχνική, συγχρόνως με την αποκατάσταση του μαστού, εκτελείται και κοιλιοπλαστική. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η αποκατάσταση του μαστού εκτελείται με ιστούς από τον ίδιο οργανισμό της ασθενούς και πιο συγκεκριμένα το λίπος της κατώτερης κοιλιακής χώρας γεμίζει την κοιλότητα του μαστού που έχει αφαιρεθεί ενώ η διατήρηση του δέρματος του μαζικού αδένα που αφαιρέθηκε επιτρέπει τη δημιουργία ενός τελείως φυσικού μαστού.

Η τεχνική του πλατέος ραχιαίου μυός στην άμεση αποκατάσταση του μαστού έχει άμεσο φυσικό αποτέλεσμα και αυτό διότι ο πλατύς ραχιαίος μυς μεταφέρεται από την πλάτη μέσα από την τομή της μαστεκτομής και καλύπτει το κενό που έχει δημιουργήσει η αφαίρεση του μαζικού αδένα. Συγχρόνως, η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης κάτω από το μυ προσδίδει την απαιτούμενη προβολή και τη φυσική πτώση στον υπό δημιουργία μαστό.

Η δημιουργία θηλής - θηλαίας άλω πραγματοποιείται έπειτα από 2-3 μήνες από την τελική αποκατάσταση.

Η άμεση αποκατάσταση του μαστού στον ίδιο χρόνο με την επέμβαση της μαστεκτομής, με τη διατήρηση του δέρματος, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στη σύγχρονη αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Είναι η μέθοδος που απαλλάσσει την ασθενή από επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις και προσδίδει ένα κατά πολύ ανώτερο και φυσικό αποτέλεσμα στο μαστό που έχει αποκατασταθεί σε σχέση με την παλαιότερη τεχνική της ολικής μαστεκτομής και της αποκατάστασης του μαστού σε απώτερο χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.