Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μολύνθηκε με AIDS από μόσχευμα εν ζωή δότη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ο δωρητής νεφρού μολύνθηκε με τον ιό ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις



Αμερικανός άνδρας μολύνθηκε από τον ιό HIV όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που ο ιός μεταδίδεται από δότη που βρίσκεται εν ζωή.
Ο δότης είχε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών αλλά φαίνεται ότι μολύνθηκε με τον ιό μετά τις εξετάσεις και πριν από την επέμβαση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, Κλόνιτα Χάτον.
"Στο χρόνο που μεσολάβησε από τις πρώτες εξετάσεις ως τη μεταμόσχευση, ο δότης πρέπει να είχε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και να μολύνθηκε με τον ιό. Ο δότης και ο λήπτης γνωρίζουν το τι και πώς συνέβη", επισήμανε η Χάτον και τόνισε πως τα ονόματα των δύο ατόμων, αλλά και του νοσοκομείου που έγινε η μεταμόσχευση δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Οι λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι δότες οργάνων στις ΗΠΑ, θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν η επιδημία του AIDS βρισκόταν σε έξαρση.
Αυτή, αποτελεί την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται από δότη εν ζωή.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το υπουργείο αποφάσισε ότι οι δότες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος δύο εβδομάδες πριν την μεταμόσχευση. Συστήνει επίσης στα νοσοκομεία να καθιερώσουν το τεστ με νουκλεϊνικό οξύ που εντοπίζει τους ιούς πολύ πριν από τα συνηθισμένα τεστ.
"Συμβουλεύουμε τους δότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά", κατέληξε η Χάτον.
Περισσότεροι από 110.000 Αμερικανοί περιμένουν κάθε χρόνο για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων ενώ 57.000 Αμερικανοί μολύνονται ετησίως με τον ιό HIV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.