Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας διεκδικούν το δίκιο τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Διερμηνείς νοηματικής και οργανώσεις των κωφών είναι φυσικοί σύμμαχοι

Οι διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας νιώθουν αδικημένοι από τις οργανώσεις των κωφών. Θεωρούν ότι παρακάμπτονται ή αποκλείονται από όλες τις διαβουλεύσεις που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα από το ελληνικό δημόσιο προγράμματα διερμηνείας σαν να μην τους αφορούν.

“Η συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις των κωφών και τους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας θα έπρεπε να θεωρείται μονόδρομος. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι”, μας λέει  ο πρόεδρος του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) Κλήμης Αντζακας. Και εξηγεί : “Παρότι διαρκώς και επίμονα το ζητούμε, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος δεν μας έχει προσκαλέσει ποτέ στις διαβουλεύσεις που συχνά έχει με το υπουργείο υγείας. Αρνείται να μας συμπεριλάβει στις σχετικές με τις τιμές της διερμηνείας στην χώρα μας συζητήσεις που ευθέως μας αφορούν. Ωστε αν μη τι άλλο να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αύξησης του πενιχρότατου σήμερα ποσού επιχορήγησης του προγράμματος διερμηνείας και στην ικανοποιητικότερη κάλυψη των αναγκών των κωφών ” .
Ο πρόεδρος του ΣΔΕΝΓ εκτιμά ότι η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική αποκλεισμού των διερμηνέων από τις διαβουλεύσεις που αφορούν τα προγράμματα διερμηνείας, διότι “η στρατηγική αυτή αποδυναμώνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις κοινές διεκδικήσεις μας, είναι στρατηγική ήττας”. Προχωρώντας ακόμα βαθύτερα, ο Κλήμης Αντζακας αναφέρεται σε “προσπάθειες επιβολής από πλευράς ομοσπονδίας κωφών, μεθόδων και λογικών χειραγώγησης των διερμηνέων, των φυσικών συμμάχων τους...”
Το τελευταίο παράδειγμα που ο πρόεδρος του ΣΔΕΝΓ επικαλείται για να τεκμηριώσει την στρατηγική χειραγώγησης, αφορά πρόσφατη προκήρυξη της δημόσιας ΕΡΤ για πρόσληψη παρουσιαστών στη νοηματική γλώσσα.  Στην συγκεκριμένη προκήρυξη , η διαφοροποίηση των απαιτούμενων προσόντων μεταξύ κωφών (χρειάζονταν μόνον μιά απλή βεβαίωση από την ΟΜΚΕ) και ακουόντων (έπρεπε να έχουν περάσει εξετάσεις από το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών ή το ΣΔΕΝΓ), γεννά ερωτηματικά σε ότι αφορά την τυπική νομιμότητα (εάν τηρήθηκε η αρχή της ισοτιμίας των όπλων). Ομως ο κύριος πυρήνας της διαμαρτυρίας του σωματείου διερμηνέων δεν αφορά αυτή την λεπτομέρεια, άλλωστε είναι – επιστημονικά και επαγγελματικά – συζητήσιμη. Αφορά την παράκαμψη του ΣΔΕΝΓ για μιά ακόμα φορά. Τα απαιτούμενα προσόντα των διερμηνέων που περιελήφθησαν στην προκήρυξη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μεταξύ ΟΜΚΕ και ΑΣΕΠ δίχως την συμμετοχή του αναγνωρισμένου σωματείου τους!
Το μείζον ζήτημα για το σωματείο διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας είναι η μόνιμη παράκαμψη και αγνόησή του από όσα αποφασίζονται για τα προγράμματα διερμηνείας μεταξύ υπουργείου υγείας και οργανώσεων των κωφών” συμπυκνώνει τις θέσεις του το ΣΔΕΝΓ , αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι “οι θέσεις μας δεν στοχεύουν στην καταγγελία αλλά στην αναθεώρηση στρατηγικών, στο ελάχιστο δεν επιθυμούμε να διαρραγούν οι σχέσεις μας με τον φυσικό μας σύμμαχο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.