Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σωτήριο ένα λεπτό μακριά από το γραφείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Εάν κάνετε καθιστική εργασία, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά: μπορεί να γλιτώσετε το έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία διαπίστωσαν πως όσοι εργαζόμενοι σε γραφεία σηκώνονται συχνά από την καρέκλα τους, επί τουλάχιστον 1 λεπτό κάθε φορά, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαθέτουν περιττά κιλά, να πάσχουν από υπέρταση και να αναπτύξουν σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως το έμφραγμα.

Οταν μάλιστα οι μετακινήσεις τους είναι τόσο πολλές, ώστε υπερβαίνουν τη μία ώρα την ημέρα, οι πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 4.757 εργαζομένους, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί μία εβδομάδα. Σε όλους τους εθελοντές τοποθετήθηκαν ειδικά, εξωτερικά, φορητά επιταχυνσιόμετρα – συσκευές που καταγράφουν μεταξύ άλλων τη συχνότητα και την ταχύτητα της βάδισης. Μετρήθηκε επίσης η περίμετρος της μέσης τους και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους (συχνά είναι αυξημένη στους καρδιοπαθείς).

Οπως έγραψαν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), όσοι εθελοντές σηκώνονταν περισσότερο από τις καρέκλες τους είχαν περίμετρο μέσης έως 4 εκατοστά μικρότερη απ' ό,τι εκείνοι που περνούσαν σχεδόν όλη τη μέρα τους ακίνητοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.