Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Οι έφηβοι προτιμούν να είναι ο “εαυτός τους” στο διαδίκτυο απ’ οτι στην πραγματικότητα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έρευνα έδειξε οτι οι νέοι αισθάνονται πιο άνετα να είναι ο “εαυτός τους” όταν βρίσκονται στο internet πάρα όταν είναι στην καθημερινή τους ζωή.


Σύμφωνα με μία έρευνα του προγράμματος EU Kids Online που καθοδηγείται από το LSE (London School of Economics and Political Science) κι έγινε σε 25.000 παιδιά και γονείς σε 25 χώρες της Ευρώπης, σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 11-16 ετών στην Ευρώπη συμφωνούν ότι είναι ευκολότερο να είναι ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και ένας στους οκτώ (12%) συμφωνεί απολύτως με αυτό.

Όσοι από αυτούς συμφωνούν απολύτως με αυτό, είναι πιο πιθανό να θεωρούν τη σχέση με τους συνομήλικούς τους δύσκολη και είναι πιο πιθανό να ριψοκινδυνεύουν κατά την πλοήγηση.

Επίσης τους είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φιλίες στην πραγματική τους ζωή, και γι’ αυτό, το διαδίκτυο τους παρέχει πιθανόν έναν τρόπο διαφυγής ή αναπλήρωσης αυτού του κενού.

Οι ίδιοι αυτοί νέοι ανέφεραν ότι παίρνουν περισσότερα ρίσκα στο διαδίκτυο, όπως όταν αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα με τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά ή με το να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι.

Άλλο ένα εύρημα είναι ότι σχεδόν μισοί νέοι άνθρωποι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα (45%) συζητούν στο διαδίκτυο για διαφορετικά θέματα απ’ ότι στις καθημερινές συζητήσεις τους ενώ το 1/3 (32%) μιλάει στο διαδίκτυο περισσότερο για προσωπικά θέματα. Αυτό δείχνει ότι για τους εφήβους, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου τους φέρνει σε λιγότερη αμηχανία απ’ ότι η διαπροσωπική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του EU Kids Online, ο πειραματισμός με την ταυτότητα είναι μέρος της εφηβείας, έτσι εκείνοι που λένε ότι είναι «μερικώς αληθές» ότι αισθάνονται περισσότερο ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο, μπορεί να απολαμβάνουν τα οφέλη της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσουμε με τα παιδιά που λένε ότι δεν είναι «ιδιαίτερα αληθές» ότι είναι ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο σε σύγκριση με την καθημερινή ζωή, ή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους συνομιλητές τους, πώς και γιατί επικοινωνούν διαδικτυακά, ώστε να εξασφαλίσουμε ασφαλέστερες πρακτικές χρήσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.