Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Οικογενειακή παράδοση το έμφραγμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.









Η οικογένεια είναι το «κλειδί» για την πρόβλεψη των καρδιακών εμφραγμάτων, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.

Μια νέα μελέτη, που μόλις παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», βρήκε ότι το οικογενειακό ιστορικό προβλέπει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους βιολογικούς, ψυχοκοινωνικούς και γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Η ανάλυση περισσότερων από 12.000 ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη INTERHEART δείχνει ότι η ύπαρξη ενός ή και των δύο γονέων με καρδιακό έμφραγμα είναι ένας ισχυρός παράγοντας προδιάθεσης μελλοντικού εμφράγματος στους απογόνους τους, ανεξάρτητος από τους άλλους παράγοντες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μαρκ Μάστερ στο Οντάριο του Kαναδά εξέτασαν ασθενείς σε 52 χώρες και βρήκαν ότι, εάν έχει κάποιος ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνό του να εμφανίσει και ο ίδιος καρδιοπάθεια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την κουλτούρα ή τη χώρα διαμονής του.

Επιπλέον, εάν είστε γυναίκα και η μητέρα σας είχε εμφανίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακό έμφραγμα, εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο που έχετε για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Cardiovascular Genetics».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, οι οποίοι μελέτησαν 2.200 ασθενείς, βρήκαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μητέρες που πέρασαν ένα εγκεφαλικό, παρά πατέρες με το ίδιο πρόβλημα.

Μια άλλη νέα μελέτη, άλλωστε, τονίζει τον ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος στο καρδιακό μέλλον των νηπίων. Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα των γονιών αυξάνει την αρτηριακή πίεση των παιδιών από την προσχολική κιόλας ηλικία, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη των 5 ετών!

Ερευνητές στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία μελέτησαν 4.236 παιδιά και ανακοίνωσαν ηλεκτρονικά τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση «Circulation» ότι το κάπνισμα των γονιών αυξάνει στα μικρά παιδιά κατά 21% κατά μέσο όρο την πίεση – «τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο», όπως τονίζουν.

Σώζει η έγκαιρη θεραπεία της υπέρτασης

Μειωμένη θνησιμότητα παρουσιάζουν μακροπρόθεσμα οι καρδιαγγειακοί ασθενείς που αρχίζουν την αντιυπερτασική θεραπεία περίπου 30 μήνες νωρίτερα από άλλους ασθενείς με αντίστοιχα δεδομένα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας μεγάλης πρόσφατης μετανάλυσης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Hypertension».

«Στη θεραπεία της υπέρτασης έχουμε πάει από το '“όσο χαμηλότερα η πίεση τόσο καλύτερα” στο “όσο γρηγορότερα αρχίζει η αντιμετώπιση τόσο καλύτερα», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η τάση στις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες να μειώνονται τα φυσιολογικά όρια της πίεσης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι υπερτασικοί πρέπει να έχουν την πίεσή τους κάτω από 140/90 mmHg», λέει ο κ. Τσιούφης.

«Ωστόσο, εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πόσο χαμηλότερα από αυτές τις τιμές πρέπει να πάμε την πίεσή μας και αν αυτό πρέπει να γίνει σε όλους τους υπερτασικούς. Αποτελέσματα από τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με υπερτροφία των τοιχωμάτων της αριστεράς κοιλίας ή με ιστορικό στεφανιαίας νόσου δεν υπάρχει επιπλέον όφελος από τη μείωση της πίεσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε αυτούς τους ασθενείς, όταν πετύχουμε τιμή πίεσης περίπου 130/80mmHg, καλό είναι να μην επιδιώκουμε περαιτέρω μείωσή της».

Νεώτερες απόψεις υποστηρίζουν ότι η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση της υπέρτασης (με δίαιτα ή και φάρμακα) πριν να προκληθούν – έστω και υποκλινικές – βλάβες στα όργανα - στόχους.

«Επίσης, στα ηλικιωμένα άτομα ή τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο καλό είναι η διαστολική πίεση να μη μειώνεται κάτω από 60 mmHg, για να γίνεται απρόσκοπτα η αιμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών», επισημαίνει ο κ. Τσιούφης.

Η μείωση της πίεσης πάντως στις μεσήλικες γυναίκες μπορεί να μειώσει κατά 36% τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με 24% στους άντρες, σύμφωνα με μια μελέτη σε 11 χώρες, η οποία μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Hypertension».

Μια πρόσφατη τέλος μετανάλυση 19 μελετών, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology », δείχνει ότι η δράση του πιο δημοφιλούς παγκοσμίως αντιυπερτασικού φαρμάκου, της διουρητικής υδροχλωροθειαζίδης, στη συνήθη ημερήσια δόση είναι κατώτερη από αυτήν των υπολοίπων κατηγοριών αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο St Lukes-Roosevelt στη Νέα Υόρκη και ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανζ Μεσερλί τόνισε ότι το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να χορηγείται πια μόνο του.

Καρδιοπηξία: αποτελεσματική και περιφρονημένη

Στην πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή – και κυρίως στην παροξυσμική μορφή της –, χρησιμοποιείται διεθνώς η μέθοδος της καρδιοπηξίας (ablation) για την κατάλυση της περιοχής που τη δημιουργεί, με τη βοήθεια ενέργειας υψηλής συχνότητας ή άλλης μορφής ενέργειας (όπως κρυοθεραπεία).

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού και διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στην Κλινική Μάγιο των ΗΠΑ δρ Ντάγκλας Πάκερ έκανε πρόσφατα μια ανασκόπηση των επεμβάσεων αυτών που έγιναν στο κέντρο αυτό.

Βρήκε ότι ύστερα από παρακολούθηση δύο ετών η ανταπόκριση στην καρδιοπηξία ήταν περισσότερο από 75%. Αρκετές πρόσφατες μελέτες (CACAF, ARAF, RAAFT A4)) έδειξαν υποτροπή της αρρυθμίας κατά 76% στους ασθενείς που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή, έναντι 24% σε όσους υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

«Η καρδιοπηξία, που αφορά 20.000 περίπου Έλληνες, δεν έχει καν κοστολογηθεί στη χώρα μας!», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας.

«Γίνονται μόνο 200 περίπου επεμβάσεις τον χρόνο σε 4 κέντρα. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς αυτοί να μην αντιμετωπίζονται καλά ή να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, όπως γινόταν παλιότερα με τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις».

Μια πανεπιστημιακή μελέτη, που έγινε στην Ιαπωνία και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology» τον τελευταίο μήνα, έδειξε ότι όσοι πίνουν τακτικά και ιδιαίτερα οι βαρείς πότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή.

Νέες ελπίδες για τις βαλβιδοπάθειες

Επανάσταση στο πεδίο των βαλβιδοπαθειών έχει φέρει η νέα μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, μια μη επεμβατική τεχνική χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας, ούτε καν γενικής αναισθησίας. Η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής εκτιμήθηκε σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

«Τα αρχικά ενθαρρυντικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από την τελευταία πολυκεντρική μελέτη PARTNER που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ», λέει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Τούτουζας.

«Στη μελέτη συμπεριέλαβαν ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργική επέμβαση. Κατόπιν, τυχαιοποιήθηκαν οι ασθενείς σε φαρμακευτική αγωγή ή διαδερμική αντικατάσταση της βαλβίδας. Στο πρώτο έτος παρακολούθησης, η διαδερμική αντικατάσταση είχε εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη συντηρητική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς είχαν μειωμένη θνητότητα ανεξαρτήτως αιτίας (30% έναντι 50%), αλλά και μειωμένη ανάγκη για νοσηλεία (42,5% έναντι 70%), στοιχείο που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η μέθοδος εφαρμόζεται και στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα καρδιακό έμφραγμα;

Το ακόλουθο κουίζ της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε εάν ξέρετε να αναγνωρίσετε ένα καρδιακό έμφραγμα:

1. Δεν αισθάνεστε σήμερα «ο εαυτός σας». Ποιο από τα ακόλουθα «αισθήματα» θα πρέπει να σας κάνει να σπεύσετε κατευθείαν στα Επείγοντα;

Α. Μια ξαφνική και περίεργη επιθυμία να βρείτε την ασφαλιστική σας κάρτα

Β Ένας δυσάρεστος και πιεστικός πόνος στο μέσο του στήθους σας.

Γ. Ένα κουδούνισμα που διαρκεί σε ένα από τα αυτιά σας.

Δ. Ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα κάτω άκρα σας.

ΣΩΣΤΟ: B.

Τα περισσότερα καρδιακά εμφράγματα αρχίζουν αργά, συνήθως με έναν ελαφρά δυσάρεστο πόνο ή φούσκωμα στο κέντρο του στήθους. Η πίεση μπορεί να διαρκέσει για μερικά λεπτά και συνήθως έρχεται και φεύγει. Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 χωρίς να σκεφθείτε τίποτε άλλο!

2. Επειδή αισθάνεστε τα προειδοποιητικά συμπτώματα ενός εμφράγματος, μπορεί να μη σημαίνει ότι πρόκειται να πάθετε πράγματι ένα τέτοιο επεισόδιο. Οι άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς τέτοια συμπτώματα. Ας περιμένετε λοιπόν έως ότου έχετε ορισμένα ακόμα συμπτώματα, που να διαδέχονται πιο γρήγορα το ένα το άλλο.

Α. Καλή συμβουλή.

Β. Κακή συμβουλή

ΣΩΣΤΟ: B

Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα με ανθρώπους που ένιωσαν ένα παρόμοιο σύμπτωμα και δεν έκαναν κάτι. Κάθε λεπτό μετρά κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος – ο χρόνος είναι καρδιακός μυς.

3. Τα προειδοποιητικά συμπτώματα εστιάζονται στην καρδιά. Η άποψη ότι αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του άνω σώματος, όπως μπράτσα, πλάτη, λαιμό, σαγόνι ή στομάχι, είναι μύθος.

ΣΩΣΤΟ: Β

Εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές του σώματός σας, μπορεί να έχετε πάθει καρδιακό έμφραγμα. Γι' αυτό καλέστε αμέσως το 166.

4. Η δύσπνοια είναι σύμπτωμα του εμφράγματος όταν:

A. Ζείτε μια ασυνήθιστα όμορφη εμπειρία, όπως λ.χ. η θέα του Γκραν Κάνιον.

Β. Περπατάτε μέσα σε έναν χώρο καπνιστών.

Γ. Αισθάνεστε επίσης μια δυσφορία ή πόνο στο στήθος σας.

Δ. Δεν αισθάνεστε τίποτε άλλο περίεργο στο στήθος σας, εκτός από τη δύσπνοια.

Ε. Και το Γ και το Δ

ΣΩΣΤΟ: E

Οποιαδήποτε δύσπνοια μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σύμπτωμα εμφράγματος, είτε μόνη της είτε μαζί με πόνο στο στήθος.

5. Ποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα ΔΕΝ θεωρείται σημάδι εμφράγματος;

A. Κρύοι ιδρώτες

B. Ναυτία

Γ. Εντονη λαχτάρα για κάτι κρύο, όπως παγωτό.

Δ. Ζαλάδα.

ΣΩΣΤΟ: Γ

Οι κρύοι ιδρώτες, η ναυτία και η ζαλάδα είναι συμπτώματα καρδιακού εμφράγματος, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από αυτά, καλέσετε το 166.

6. Εάν αισθανθείτε κάποιο από τα προειδοποιητικά συμπτώματα του εμφράγματος, ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αρχίσετε αμέσως τη σωτήρια θεραπεία;

Α. Να καλέσετε αμέσως το 166 ή άλλον αριθμό επείγουσας μεταφοράς

Β. Να ζητήσετε από κάποιον να σας πάει στα Επείγοντα νοσοκομείου – τώρα!

Γ. Να οδηγήσετε αμέσως προς το εφημερεύον νοσοκομείο.

ΣΩΣΤΟ: A

Το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών είναι συνήθως εκπαιδευμένο να αρχίσει αμέσως τη θεραπεία. Εάν οδηγήσετε μόνος και έχετε επιπλοκές στον δρόμο, θα έχετε μεγάλα προβλήματα. Και εάν αφήσετε άλλον να σας πάει στο νοσοκομείο, δεν θα έχετε την άμεση βοήθεια από τους ειδικούς μέσα στο ασθενοφόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.