Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται με το κάπνισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τόσο για τις γυναίκες που καπνίζουν, όσο και για τις παθητικές καπνίστριες, οι οποίες κινδυνεύουν να εμφανίσουν κυτταρική βλάβη και έτσι να έχουν ένα μη φυσιολογικό «τεστ Παπ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κρίστι Γουόρντ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας American Journal of Obstetrics & Gynecology, μελέτησαν περίπου 4.400 γυναίκες που είχαν κάνει «τεστ Παπ», σύμφωνα με το Reuters. Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν ανώμαλο τεστ, σε σχέση με όσες δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες.

Ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μια γυναίκα έχει ήδη καρκίνο του τραχήλου, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες με προβληματικό τεστ αργότερα εμφανίζουν καρκίνο. Η βασική αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόνιμη μόλυνση από ορισμένα στελέχη του ιού HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωττη στην εμφάνιση ανωμαλιών στον τραχηλικό ιστό και τελικά καρκινικών όγκων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που μεταφέρει ο καπνός, από πρώτο ή δεύτερο «χέρι», μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές ανωμαλίες που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».

«Για μια ακόμη φορά, η μελέτη μας έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου» επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.