Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μεσογειακή διατροφή για γερό μυαλό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο με μικρές ποσότητες κρασιού, αποδεικνύεται άκρως ευεργετική (και) για τον εγκέφαλο. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις Η.Π.Α., καταλήγει πως όσοι τρώνε «μεσογειακά» έχουν διαύγεια και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευματική κατάπτωση στην τρίτη ηλικία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 3.790 κατοίκους του Σικάγου άνω των 65 ετών από το 1993 μέχρι σήμερα. Κάθε τρία χρόνια εξέταζαν την πνευματική τους οξύτητα και παράλληλα κατέγραφαν πόσο πιστά ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή. Τα αποτελέσματα, έδειξαν ότι όσοι ήταν πιστοί σε αυτή, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά πνευματικού εκφυλισμού. Η επικεφαλής της μελέτης, Κριστίν Τάνγκνεϊ, καθηγήτρια διατροφολογίας στην Ιατρική Σχολή του Σικάγου, δήλωσε στoυς «New York Times» ότι όσοι ανήκαν στο ένα τρίτο που ακολουθούσε πιο πιστά την μεσογειακή διατροφή ήταν πνευματικά νεότεροι κατά δύο χρόνια απ' όσους ανήκαν στο ένα τρίτο που την ακολουθούσε λιγότερο πιστά.

Μεσογειακή διατροφή σημαίνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, άπαχα γαλακτοκομικά, καρπούς και μη κορεσμένα λίπη. Παράλληλα, η μεσογειακή δίαιτα αποθαρρύνει την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων ελαίων, γαλακτοκομικών, κρέατος, πουλερικών και επεξεργασμένης ζάχαρης. Οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή και να προτιμάται το κρασί από άλλα αλκοολούχα ποτά.

Σημειώνεται ότι σχετικές μελέτες, έχουν δήξει, ότι η μεσογειακή διατροφή προφυλάσσει από καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και διαβήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.