Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Συντάξεις ζητά πίσω το ΙΚΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Καταγγελίες από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος για τις παράνομες αποφάσεις  
Σωρεία παράνομων και εξόφθαλμα προκλητικών αποφάσεων για χορήγηση αναπηρικών συντάξεων και άλλων δαπανών ή για διαγραφή οφειλών εκ μέρους της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής του ΙΚΑ Ηρακλείου καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, προκύπτει ότι τη «νύφη» πληρώνουν οι ίδιοι οι δήθεν ευεργετηθέντες, καθώς καλούνται εκ των υστέρων, με δικαστικές αποφάσεις, να επιστρέψουν τα χρήματα στο ΙΚΑ.
Η γραμματέας της Ένωσης Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ανατολικής Κρήτης Κατερίνα Πηγουνάκη είναι αποκαλυπτική, καθώς αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πάρει αναπηρικές συντάξεις ειδικής πάθησης ή εξωιδρυματικά επιδόματα με απόφαση της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής, χωρίς ωστόσο αυτό να επιτρέπεται από το νόμο, δεδομένου ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς. Όμως, σ' αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί, δηλαδή οι γιατροί που συμμετέχουν στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή έχουν απορρίψει τα εν λόγω αιτήματα. Γι' αυτό και οι ασφαλισμένοι προσέφυγαν με αιτήσεις θεραπείας στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, η οποία σημειωτέον αποτελείται από στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας και από εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Ρουσφέτια
«Όλοι κάνουν τα ρουσφέτια τους. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα τα πρωτοβάθμια όργανα παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που προκλητικά και παράνομα έχουν εγκριθεί δαπάνες ή έχουν περικοπεί ή και διαγραφεί οφειλές. Ωστόσο, επειδή μέχρι τώρα υπήρχε εκ μέρους των διευθυντών των καταστημάτων το δικαίωμα της προσφυγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αυτές οι αποφάσεις τελικά λειτούργησαν σε βάρος και των ίδιων των ασφαλισμένων ή των οφειλετών αλλά και σε βάρος του ΙΚΑ. Γιατί όταν με απόφαση του Εφετείου δικαιώνεται το Ίδρυμα και ο ασφαλισμένος πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει, πού θα τα βρει να τα δώσει; Είναι προτιμότερο να προσφεύγει ο δικαιούχος στη Δικαιοσύνη και εφόσον δικαιωθεί να παίρνει τα χρήματά του εντόκως από το ΙΚΑ» λέει η κ. Πηγουνάκη.
Οι οφειλές στους κληρονόμους
Παράλληλα απαριθμεί περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν χάσει τις υποθέσεις τους τελεσιδίκως στη Δικαιοσύνη και τώρα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν πάρει στο μεταξύ. Χαρακτηριστικότερη όλων, είναι η περίπτωση ασφαλισμένου που, όπως αναφέρει η γραμματέας της Ένωσης, είχε κάνει πριν από χρόνια αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, η οποία είχε απορριφθεί και από την Πρωτοβάθμια και από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Ο ίδιος προσέφυγε στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, η οποία και έκανε δεκτό το αίτημά του. Το ΙΚΑ του χορήγησε την αναπηρική σύνταξη, όμως παράλληλα προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Όταν μετά από χρόνια τελεσιδίκησε η απόφαση υπέρ του ΙΚΑ, ο ασφαλισμένος είχε πεθάνει και στο μεταξύ η χήρα του είχε κάνει αίτηση για μεταβίβαση της σύνταξής του σ' αυτήν. Όμως, επειδή στο μεταξύ ο ίδιος είχε σταματήσει να εργάζεται, λόγω της αναπηρικής σύνταξης, όχι μόνο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση, αλλά πλέον το ΙΚΑ θα καταλογίσει στους κληρονόμους του το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στο Ίδρυμα και το οποίο ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 60.000 ευρώ. Αντιστοίχως, υπάρχει περίπτωση γονιού σε δεινή οικονομική κατάσταση με ανάπηρο παιδί που είχε πάρει για δύο χρόνια εξωιδρυματικό επίδομα χωρίς να το δικαιούται και τώρα καλείται να επιστρέψει 3.000 - 4.000 ευρώ. «Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, στο σύνολό τους υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να μπορώ να πω ακριβώς το πού μπορεί να φτάνουν» σημειώνει.
«Ψαλίδισμα» χρεών
Εκτός από το θέμα των παροχών που σχετίζεται, πέρα από αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, με νοσήλια εντός και εκτός Ελλάδας κ.ά., προκλητικές αποφάσεις καταγράφονται και στον τομέα των εσόδων. Εκεί όπου υπάρχουν πολλές εξόφθαλμες περιπτώσεις αποφάσεων διαγραφής ή ψαλιδίσματος οφειλών λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Ενδεικτικά η κ. Πηγουνάκη αναφέρει την περίπτωση γνωστής επιχείρησης του Ηρακλείου, που ενώ κατ' επανάληψη κατά τον έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι εισφοροδιαφεύγει του έχουν καταλογιστεί οι οφειλές και τα πρόστιμα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, τελικώς την έχει γλιτώσει με ένα γερό «ψαλίδισμα» του χρωστούμενου ποσού. «Όλα τα πρωτοβάθμια όργανα, όλοι αυτοί που βγαίνουν και κάνουν ελέγχους, ακούγοντας τα εξ αμάξης, τι κάνουν; Λάθος; Υπάρχουν καταθέσεις, παραστατικά» ξεσπά η ίδια. Μάλιστα, αναφέρει ότι η Ένωση, μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται εδώ και χρόνια, έχει κάνει, εκτός από κινητοποιήσεις κατά το παρελθόν (π.χ. αποχή από τις γραμματεία της τοπικής Διοικούσας Επιτροπής το 1997, παρέμβαση πρόσφατα και προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζο. «Ο κ. Καρούντζος ήταν και ο μόνος που τους τράβηξε λίγο το αυτί» προσθέτει η ίδια.
Μονομερής προσφυγή
Ακόμη, στέκεται ιδιαιτέρως στην πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα προσβολής των αποφάσεων των Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών από τις διευθύνσεις του ΙΚΑ. Πλέον, δικαίωμα προσφυγής έχει μόνο ο ασφαλισμένος, όχι το ΙΚΑ Μια ρύθμιση που ίσχυσε τελικώς, παρά την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως λέει η ίδια. «Αν αυτά συνέβαιναν, ενώ υπήρχε η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη από το ΙΚΑ, φανταστείτε τι θα γίνεται τώρα, εφόσον δε θα υπάρχει η δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων» καταλήγει.
Το θέμα των εφημεριών σε ευρεία σύσκεψη σήμερα από τον Μ. Φραγκιαδουλάκη
Λύση στο πρόβλημα των εφημεριών θα επιχειρήσουν να βρουν σήμερα το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ Κρήτης η διοίκηση της Υγεινομικής Περιφέρειας, οι διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης και οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας. Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ότι το πλαφόν του 9% δεν θα ισχύσει ανά νοσοκομείο, αλλά ανά περιφέρεια, διοικητές και διευθυντές θα κληθούν να αποφασίσουν για την κατανομή των εφημεριών, δηλαδή το πού, πότε και πόσες εφημερίες πρέπει να γίνονται, ποιες απ' αυτές θα είναι γενικές, ετοιμότητας κ.ά.
Σκοπός είναι να καταρτιστούν προγράμματα εφημεριών, σύμφωνα με τα οποία αφενός δεν θα υπάρχουν υπερβάσεις οικονομικής φύσεως, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην πληρωμή των εφημεριών και αφετέρου να λειτουργούν με ασφάλεια τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης περιμένουν και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει -και μέσω των κατά νοσοκομείο Γενικές Συνελεύσεις- ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται τα επιστημονικά προγράμματα εφημεριών για την ασφάλεια των ασθενών, κάτι που είναι ευθύνη της πολιτείας να το διασφαλίσει. Παράλληλα, έχουν τονίσει ότι οι γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ότι πολλές κλινικές, ακόμη και ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της Κρήτης, με εξαίρεση το ΠΑΓΝΗ, δεν θα μπορούν να λειτουργούν για κάποιες μέρες κάθε μήνα. Όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα περισσότερα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου, τα οποία έχουν ενταχθεί σε άλλη ζώνη εφημέρευσης, με αποτέλεσμα να αναλογούν λιγότερες εφημερίες ανά γιατρό.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Την ώρα πάντως που οι διοικούντες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, μαζί με τα αρμόδια όργανα και τα υπηρεσιακά στελέχη καλούνται να λύσουν το… γρίφο των εφημεριών, έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Αιτία η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι οι ζώνες εφημέρευσης των νοσοκομείων επανακαθορίστηκαν με βάση και την πρόταση της Επιτροπής τοη ΟΕΝΓΕ. Η απάντηση από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ, μέσω του προέδρου της Δημήτρη Βαρνάβα, ήταν άμεση και σκληρή. «Είναι απαράδεκτη και ανήθικη η απόπειρα του υπουργείου Υγείας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του και να τις μετακυλήσει σε τρίτους. Η ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δεν εισηγήθηκε τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε δυναμικά ώστε να μην τεθούν σε εφαρμογή» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Βαρνάβας. Ο ίδιος εξάλλου χαρακτήρισε ήσσονος σημασία την τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την ισχύ του πλαφόν σε επίπεδο ΥΠΕ απέναντι στα «εκρηκτικά προβλήματα που ανέκυψαν με τις άδικες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του νόμου 3868/10, σε συνδυασμό με την παράλογη εφαρμογή πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και την επιπρόσθετη αλλαγή ζωνών εφημέρευσης».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου, πάντως, επισημαίνεται ότι η σχετική ρύθμιση για την αναμόρφωση των ζωνών εφημέρευσης θα ενταχθεί «στο επερχόμενο νομοσχέδιο, με την οποία θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προέκυψαν με την εφημέρευση στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας. Κατόπιν όλων αυτών που έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ) την περασμένη Δευτέρα 10/01/2011, οι συγκεκριμένες ενέργειες, που στρέφονται εναντίον των πολιτών δεν έχουν κανένα νόημα».
Και κινητοποιήσεις
Στο άλλο «μέτωπο» του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς, αυτό του πολυνομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή με απεργία και συλλαλητήριο, οι ημερομηνίες των οποίων θα αποφασιστούν στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για συντονισμό των δράσεων όλων των γιατρών (νοσοκομειακών, ΙΚΑ, ιδιωτών κ.λπ.). Σύμφωνα με το μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ Στέλιο Δημητρακόπουλο, υπάρχει συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου από τον ιατρικό κόσμο «καθώς στην ουσία αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, δημιουργεί ένα φορέα παροχής ενός βασικού πακέτου υπηρεσιών υγείας με γνώμονα το τι είναι φθηνό και σταδιακά μετακυλύει το κόστος στον πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.