Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αυτόφωρο και φυλακή για τους φοροφυγάδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ- αντιδράσεις υπουργών για τα αυστηρά μέτρα Παπακωνσταντίνου

Βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες και τους οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .

Σύμφωνα με τις διατάξεις που πρότεινε, το αυτόφωρο περιμένει όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ και παρακρατούμε- νους φόρους, ενώ στη δημοσιότητα θα δίνονται ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Μάλιστα προβλέπεται ότι όσοι δεν εξοφλήσουν την οφειλή τους από φόρους μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα οδηγούνται στη φυλακή.

Τα μέτρα αυτά είναι δύο μόνο από τα πολλά που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυστηρές διατάξεις
Είναι τόσο αυστηρές οι διατάξεις που πρότεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου που προκάλεσαν την αντίδραση ορισμένων υπουργών. Κατά τις με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής επισήμαναν στον υπουργό Οικονομικών ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στα κίνητρα για την καταβολή φόρων και όχι στις κυρώσεις που οδηγούν σε «αστυνομοκρατία».

Ειδικότερα, του επισήμαναν ότι η τακτική του αυτοφώρου θα συναντήσει προβλήματα στην πράξη τόσο στο αστυνομικό όσο και στο δικαστικό σκέλος. Τόνισαν επίσης στον υπουργό Οικονομικών τη διαφωνία τους με τη δημιουργία οικονομικού εισαγγελέα, μέτρο το οποίο συναντά αντιδράσεις και από τους δικαστές.

Ετσι το υπουργείο Οικονομικών μετά την αρχική ανακοίνωση εξέδωσε νέα, στην οποία αναφέρεται ότι οι τελικές ρυθμίσεις που θα έρθουν στη Βουλή θα καθορισθούν σε συμφωνία με τα άλλα υπουργεία.

Πάντως το σχέδιο Παπακωνσταντίνου προβλέπει τα εξής:

Οσοι οφειλέτες του Δημοσίου δεν πληρώνουν τα χρέη τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 ή 8 μήνες) θα αντιμετωπίζουν το αυτόφωρο. Επίσης, θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτέχνες εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητα αυτή δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Παράλληλα, θεσπίζεται η κάρτα αποδείξεων, η οποία θα είναι ανώνυμη και προαιρετική.
Αρση του απορρήτου
Ειδικότερα, αίρεται το φορολογικό απόρρητο:

Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ). Των παραβατών των διατάξεων του ΚΒΣ, εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρισης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογική διοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης. Η ένταξη των ληξιπρόθεσμων στην κατηγορία των μη εισπραξίμων διενεργείται με απόφαση Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από τη δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των «μη εισπραξίμων» στο Διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στη Βουλή.
Σε τρεις δόσεις πληρωμή ΦΠΑ
Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα, όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Μειώσεις φορολογίας σε επιχειρήσεις
Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1.1.2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών και μερισμάτων Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
Θεσπίζεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κ.λπ.). Ο Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «οικονομικοί εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.