Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ευεργετικές οι δίαιτες μικρής διάρκειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμη και μια μικρή σε διάρκεια δίαιτα μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, προκαλώντας μεταβολές που συμβάλλουν στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία ανακοίνωσης, με θέμα «Μελέτη του οξειδωτικού στρες σε παχύσαρκες γυναίκες πριν και μετά τη χορήγηση υποθερμιδικής δίαιτας και ορλιστάτης», που έγινε από ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Ενδοκρινολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού του νοσοκομείου «Παναγία» και η οποία θα παρουσιαστεί στην πολυθεματική διημερίδα, που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει η ενδοκρινολόγος, Μαρία Μπουγουλιά, σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί το οξειδωτικό στρες και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού σε παχύσαρκες γυναίκες, πριν και μετά τη χορήγηση υποθερμιδικής διατροφής και ορλιστάτης (μιας φαρμακευτικής ουσίας που προκαλεί δυσαπορρόφηση του 30% του λίπους των τροφών).

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν 35 παχύσαρκες και 10 κανονικού βάρους γυναίκες. Από τις παχύσαρκες, στις 25 χορηγήθηκε για τέσσερις μήνες υποθερμιδική διατροφή και ορλιστάτη,  ενώ στις 10 μόνο υποθερμιδική δίαιτα, ενώ οι 10 κανονικού βάρους ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή. Όλες υποβλήθηκαν στον καθιερωμένο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και εξετάσθηκαν ως προς το οξειδωτικό στρες, την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, την ινσουλίνη και την αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP, η οποία, σε αυξημένες τιμές, σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι : το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο σε παχύσαρκα άτομα και εμφανίζει σημαντική ελάττωση μετά τη δίαιτα και τη χορήγηση ορλιστάτης.
«Συμπερασματικά, το οξειδωτικό στρες, μετά από βραχυπρόθεσμη δίαιτα και με ή χωρίς χορήγηση ορλιστάτης, μειώνεται, ενώ αυξάνει η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Οι μεταβολές αυτές πιθανώς συμβάλλουν στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.