Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

«Ναι» στην αντιβίωση για ωτίτιδα σε μωρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βασική αρχή των γιατρών είναι να μη χορηγούνται περιττές αντιβιώσεις σε μικρά παιδιά και πολύ περισσότερο σε μωρά. Δύο νέες ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν όμως ότι η χρήση αντιβιοτικών ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση ωτίτιδας σε παιδιά ηλικίας 6-35 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα περιόρισαν τα συμπτώματα, επιτάχυναν τον χρόνο θεραπείας και τελικά εξουδετέρωσαν τη λοίμωξη. Οι ωτίτιδες είναι η πιο κοινή πάθηση σε μωρά και μικρά παιδιά αλλά πολλές φορές οι γιατροί περιμένουν να δουν αν η λοίμωξη θα υποχωρήσει μόνη της και μόνο αν δουν ότι επιμένει αποφασίζουν να χορηγήσουν αντιβίωση.

Πρόκειται για συνήθη πρακτική που έχει στόχο να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που εκτός των άλλων οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα φάρμακα από τους επιβλαβείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν γίνει σωστή διάγνωση και το παιδί λάβει την κατάλληλη αγωγή θα υπάρξει ταχεία αποκατάσταση του προβλήματος. Εκτιμούν μάλιστα ότι με βάση τα νέα ευρήματα θα ξεκινήσει άμεσα στην επιστημονική κοινότητα η σχετική συζήτηση και μέσα στους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται οι υγειονομικές υπηρεσίες να δώσουν νέες κατευθύνσεις στους γιατρούς για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ωτίτιδες στα μωρά και στα μικρά παιδιά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.