Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αποτελεσματικοί οι «έξυπνοι» βηματοδότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έπειτα από τη χρήση νέων «έξυπνων» βηµατοδοτών στον εγκέφαλο, 10 άνθρωποι µε βαριά κινητική αναπηρία στάθηκαν στα πόδια τους, ενώ βλέπουν καθηµερινά τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Η εµφύτευση των βηµατοδοτών έγινε στο Νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός» από την οµάδα του καθηγητή Νευροχειρουργικής κ. ∆αµιανού Σακά, στο πλαίσιο κλινικής δοκιµής, η οποία διεξήχθη σε παγκόσµια πρώτη, έπειτα από έγκριση που έδωσε η αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA).

«Η ελληνική κλινική επιλέχθηκε, επειδή οι γιατροί της έχουν από τις καλύτερες τεχνικές στον κόσµο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Σακάς. Στο πλαίσιο των δοκιµών εφαρµόστηκαν πολύ αυστηρά κριτήρια ασφαλείας, ενώ η διαδικασία ενεκρίθη και από τον Ε.Ο.Φ. (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

«Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρµόστηκε η αποκαλούµενη αυτορρυθµιζόµενη διέγερση πολλαπλών σηµείων του εγκεφάλου και ήταν µια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη. Για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιµοποιήσαµε ηλεκτρόδια τα οποία καθιστούν δυνατή την ταυτόχρονη αυτορρυθµιζόµενη βηµατοδότηση16 κόµβων στον εγκέφαλο, δηµιουργώντας αισιοδοξία για την αντιµετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ηλεκτρόδια µέχρι σήµερα µπορούσαν να διεγείρουν µόνο έως και δύο κόµβους ταυτόχρονα» εξηγεί ο κ. Σακάς.
 
Όλοι οι ασθενείς που συµµετείχαν στη δοκιµή και ήταν µεταξύ 20 και 40 ετών εµφάνισαν αισθητή βελτίωση της πολύπλοκης κατάστασής τους µέσα σε διάστηµα µόλις 4-6 εβδοµάδων.

Τα νέα «ευφυή» πολυπολικά ηλεκτρόδια δεν έχουν εγκριθεί για χρήση, καθώς θα πρέπει να γίνουν κι άλλες µεγάλες µελέτες σε περισσότερους από 100 ασθενείς.

«Εµείς κάναµε τη µεγάλη και επιτυχηµένη αρχή. Πέτυχε 100%. Εκτιµώ ότι στην επόµενη φάση θα αντιµετωπιστούν 80-100 ασθενείς σε περίπου οκτώ ευρωπαϊκά κέντρα µε συντονισµό της δικής µας κλινικής. Παράλληλα, διερευνούµε τη χρήση ηλεκτρικού ερεθισµού και σε άτοµα που βρίσκονται σε κατάσταση φυτού» καταλήγει ο καθηγητής.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.