Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Νέες εξελίξεις στον χώρο των μεταμοσχεύσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια νέα επαναστατική τεχνική παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, από Ισπανούς ερευνητές στη Μαδρίτη. Πρόκειται για τη μέθοδο των βιοτεχνητών οργάνων, με την οποία περιορίζεται ο κίνδυνος απόρριψης των μοσχευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί θα «αδειάζουν» τα όργανα ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή από το κυτταρικό τους περιεχόμενο και θα τα «γεμίζουν» με μητρικά κύτταρα του ασθενή που χρειάζεται το μόσχευμα, προκειμένου να τα «αναστήσουν».

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος του προγράμματος δρ Φρανθίσκο Φερνάντεθ Άβιλες, υπεύθυνος της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γρεγκόριο Μαρανιόν, το νοσοκομείο φιλοξενεί το «πρώτο εργαστήριο στον κόσμο για την αναπαραγωγή βιοτεχνητών οργάνων από μητρικά κύτταρα ενηλίκων, με στόχο τη μεταμόσχευσή τους».

Η χρήση της τεχνικής στην ιατρική, που θα καταστεί δυνατή «όχι πριν περάσουν πέντε, ή μάλλον δέκα χρόνια», τονίζει ο Άβιλες, «θα θέσει τέλος σε δύο προβλήματα: την έλλειψη δωρητών ή κατάλληλων οργάνων, για μεταμοσχεύσεις και την απόρριψη οργάνου από τον δέκτη ασθενή».

Σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να δημιουργηθεί μία «τράπεζα από μήτρες οργάνων» οι οποίες θα μπορούν να διατηρηθούν επί πολλούς μήνες. Χάρη σ' αυτές θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα όργανα κατάλληλα για τους ασθενείς».

Μέχρι στιγμής, οκτώ καρδιές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπλάσουν μερικώς μία από αυτές έως τα τέλη του έτους.

Η Ισπανία έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για την πρόοδο που σημειώνει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, έχοντας επιτύχει, για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο ολική μεταμόσχευση προσώπου. Επίσης, έχει αναγνωρισθεί ως πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον αριθμό δωρεών οργάνων, με 4.028 μεταμοσχεύσεις μέσα στο 2009, τόνισε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.