Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Εχθρός του κρυολογήματος η τακτική σωματική άσκηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν. Ακόμα όμως και αν κρυολογήσουν, τα συμπτώματά τους θα είναι πιο ελαφριά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου των Απαλαχίων στη Β. Καρολίνα, υπό τον δρα Ντέιβιντ Νίμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό για θέματα αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς με τα αμυντικά κύτταρά του. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί για λίγες ώρες το κυτταρικό «οπλοστάσιο» του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι ασκούνταν τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα είχαν, σε διάστημα τριών μηνών τον χειμώνα, κρυολόγημα διάρκειας 4 με 5 ημερών. Όσοι ασκούνταν από μία έως τέσσερις μέρες την εβδομάδα είχαν κρυολόγημα για 5 έως 6 μέρες, ενώ όσοι έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση είχαν κρυολόγημα επί 9 μέρες.

Επιπλέον, όσοι ασκούνταν τακτικά υπέφεραν λιγότερο από ενοχλητικά συμπτώματα (βήχας, φτάρνισμα), σε ποσοστό μέχρι και 41%. «Το πιο ισχυρό όπλο που έχει κάποιος στους κρύους μήνες του χειμώνα, είναι να βγει έξω και να περπατήσει με γρήγορο βήμα για τουλάχιστον μισή ώρα», δήλωσε ο Νίμαν.
Σημειώνεται, ότι οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες και οι παντρεμένοι (ίσως επειδή βγαίνουν πιο αραιά έξω και συναντούν λιγότερους ανθρώπους-πηγές πιθανής μόλυνσης), καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. Όσοι έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά εκτίθενται σε περισσότερα κρυολογήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.