Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ανακάλυψη για τις κυτταρικές αιτίες του Πάρκινσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων -μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής ερευνητής- ανακάλυψε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καταστροφή των μιτοχονδρίων, που αποτελούν τα "εργοστάσια" παραγωγής ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων, και στη νόσο του Πάρκινσον. Αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, τότε ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν κλινικές δοκιμές με χρήση φαρμάκων που προορίζονται για άλλες παθήσεις, αλλά τα οποία πλέον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά της συγκεκριμένης οδυνηρής νευροεκφυλιστικής νόσου.

    Οι ερευνητές, υπό τον νευρολόγο Κλέμενς Σέρτσερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, στη σχετική μελέτη που παρουσίασαν στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το "Nature", ανέλυσαν ενδελεχώς περισσότερα από 400 δείγματα εγκεφαλικών ιστών και επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην απώλεια των μιτοχονδρίων και στην εμφάνιση και εξέλιξη του Πάρκινσον. Πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε ένα νέο θεραπευτικό "μονοπάτι" για την επισκευή και αντικατάσταση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο Σπυρίδων Παπαπετρόπουλος από το Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριδα των ΗΠΑ, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Allergan.

    Το Πάρκινσον οδηγεί τους πάσχοντες σε σταδιακή απώλεια του μυικού ελέγχου του σώματος και ιδίως των άκρων τους. Η πραγματική αιτία της παραμένει άγνωστη, αν και ένας πολύπλοκος συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων θεωρείται υπεύθυνος σε πολλές περιπτώσεις.

    Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι βλάβες στα μιτοχόνδρια συμβάλλουν σημαντικά στην επιδείνωση της πάθησης. Οι ίδιες κυτταρικές βλάβες έχουν συνδεθεί και με άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Χάντιγκτον.

    Το διεθνές ερευνητικό κονσόρτσιουμ υπό τον Σέρτσερ ανέλαβε να μελετήσει την έκφραση των γονιδίων στους εγκεφάλους ασθενών με Πάρκινσον σε σύγκριση με υγιείς εγκεφάλους. Για πρώτη φορά διεθνώς συλλέχθηκαν πολύ περισσότερα (δεκαπλάσια) στοιχεία από κάθε προηγούμενη σχετική μελέτη. Με τον τρόπο αυτό, εντοπίστηκαν δέκα περιοχές γονιδίων που μέχρι τώρα δεν είχαν συσχετισθεί με το Πάρκινσον. Όλες αυτές οι ομάδες γονιδίων εμπλέκονται στη λειτουργία των μιτοχονδρίων και στην παραγωγή ενέργειας εκ μέρους τους για λογαριασμό του κυττάρου.

    Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εμπλεκόμενα γονίδια που ρυθμίζονται από μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (PGC-1α), εκφράζονται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα στους ασθενείς με Πάρκινσον. Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φάρμακα τα οποία βοηθάνε στην ενεργοποίηση αυτής της πρωτεϊνης, θα αυξήσουν την έκφραση των ελαττωματικών γονιδίων των μιτοχονδρίων και τα τελευταία θα λειτουργήσουν σωστά. Τέτοιου είδους φάρμακα ήδη αναπτύσσονται ή δοκιμάζονται για άλλες παθήσεις και θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και κατά του Πάρκινσον. 

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.