Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Θερμή υποδοχή του Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καλαμάτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 13 χώρες.

Η Καλαμάτα δημιούργησε και φιλοξενεί ένα νέο διεθνή πολιτιστικό θεσμό, που την καθιστά στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Πελοποννήσου και διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και ο πολιτιστικός οργανισμός Interkultur.

Πρόκειται για το Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών, που ξεκίνησε χθες βράδυ και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή 39 Χορωδιών από την Ελλάδα και 13 ακόμη χώρες της Ευρώπης, ως την μακρινή Κίνα, το Κογκό και τη Βραζιλία.

Οι Καλαματιανοί με χαμόγελο και θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν τους φίλους της χορωδιακής μουσικής, που ήρθαν στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να μετάσχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ Χορωδιών.

Πέντε Φιλαρμονικές, της Μεσσήνης, της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων και της Καλαμάτας, που ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία της πόλης συνέκλιναν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και συνόδευσαν τις χορωδίες λαμπρύνοντας με την παρουσία τους την εκδήλωση. Οι χορωδοί, πολλοί από τους οποίους από χώρες μακρινές όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, καθώς και από πολλά ευρωπαϊκά κράτη και το Ισραήλ, παρέλασαν χαιρετώντας τον κόσμο, που τους χειροκροτούσε, και γεμίζοντας την Καλαμάτα με θετική ενέργεια και παλμό, ενώ πολλοί από αυτούς τραγουδούσαν.

Τα μέλη των χορωδιών και οι Φιλαρμονικές κάλυψαν τη διαδρομή από την οδό Υπαπαντής μέχρι την Κεντρική Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, όπου πραγματοποιήθηκε ένα μουσικό καλωσόρισμα, με παρουσιάστρια την Ηρώ Λυμπέρη, η οποία, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας και της Interkultur υπογράμμισε ότι, «η Καλαμάτα είναι πόλη με μεγάλη ιστορία από τα αρχαία χρόνια, είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, είναι πόλη του πολιτισμού, είναι πόλη υποψήφια για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, μα πάνω απ' όλα είναι πόλη με όμορφο φυσικό περιβάλλον, με περίτεχνα παλιά κτήρια και κυρίως με φιλόξενους ανθρώπους».

Στη συνέχεια, έπαιξε μουσική η Μαντολινάτα της Καλαμάτας και τραγούδησαν οι χορωδίες Αρμονία, Ορφεύς και Allegri, όλες από την Καλαμάτα, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, ενώ στη συνέχεια η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα.

Εκείνο που εντυπωσίασε τους χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, που από νωρίς πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης και μετά το κλειστό γυμναστήριο Τέντα, ήταν η μεγάλη συναυλία που δόθηκε για την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο χαιρετισμό του στο κλειστό της Τέντας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, μια πόλη με μακρά παράδοση στις καλές τέχνες, μεταξύ των οποίων η μουσική και μάλιστα η χορωδιακή μουσική, την οποία οι κάτοικοι της Καλαμάτας καλλιεργούν με μεγάλη επιτυχία και επί πολλές δεκαετίες».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ και τις χορωδίες, αλλά και τους δεκάδες εθελοντές και τόνισε, «η πόλη μας, η ιστορική Καλαμάτα, ανοίγεται στον κόσμο όχι μόνο τουριστικά αλλά κυρίως πολιτιστικά και αγωνίζεται να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε βέβαιοι για τη συμπόρευση και τη βοήθεια όλων σας. Αυτή η μεγάλη διεθνής εκδήλωση αποτελεί έκφραση αυτής της βοήθειας».

Τέλος, συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό όταν περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα έκλεισαν την εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ τραγουδώντας στα ελληνικά «το περιγιάλι το κρυφό…» από την «Άρνηση» του Σεφέρη σε μουσική Θεοδωράκη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σουηδού μαέστρου Κρίστιαν Γιούνγκρεν, που είναι εκτελεστικός καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.