Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εκδηλώσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια «ψηφιακή επανάσταση» έρχεται στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση

Μια πρωτοποριακή έκθεση ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου.

Την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη των Τεχνών, του design, της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και των videogames, μέσα από μια πρωτοποριακή έκθεση θα παρουσιάζεται από τις 20 Οκτωβρίου στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση.

Από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το Gravity και το Inception, από την Björk μέχρι τονwill.i.am των Black Eyed Peas, από τον Steve Jobs και τον Steve Wozniak μέχρι την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η πρωτοποριακή έκθεση Digital Revolution μας μεταφέρει στα παιδικά μας χρόνια και ταυτόχρονα μας ταξιδεύει στο μέλλον που είναι φτιαγμένο από αλγόριθμους και pixels.

Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί την επαναστατική και άκρως διαδραστική έκθεση ψηφιακών τεχνών, με έναν τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια για αναλογικές παρανοήσεις, αλλά μόνο για ψηφιακές βεβαιότητες: Digital Revolution.

Η «ψηφιακή επανάσταση» αποτυπώνει την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα από εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, designers, μουσικούς και προγραμματιστές παιχνιδιών, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να διευρύνουν τα δημιουργικά όριά τους.

Μια έκθεση-φεστιβάλ του digital δεν θα μπορούσε να μην έχει τα μάτια και όλο το «είναι» της στραμμένα στο μέλλον, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένη μαζί του. Σε αυτό τον άξονα καταγράφονται οι διαδοχικές διαδρομές της ψηφιακής ύπαρξης με όλες τις ορατές αντανακλάσεις της.

Η έκθεση επεκτείνεται στους τρεις ορόφους της Στέγης αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο της και χωρίζεται σε κατηγορίες όπως Digital Archaeology (Ψηφιακή Αρχαιολογία), Creative Spaces (Δημιουργικοί Χώροι), Sound and Vision ( Ήχος και Εικόνα), State of Play (Κατάσταση Παιχνιδιού), Our Digital Futures (Τα Ψηφιακά μας Μέλλοντα) κλπ.

Η ενότητα Digital Archaeology εξυμνεί τις στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την ψηφιακή δημιουργικότητα στους χώρους των εικαστικών τεχνών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών και φωτίζει τον καταιγιστικό ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής. Η ενότητα αυτή είναι χωρισμένη χρονολογικά και καταγράφει ανά δεκαετία το διάστημα από το 1970 έως το 2010.

Η ενότητα Creative Spaces δείχνει με ποιον τρόπο οι συμβατικές έννοιες του χρόνου, του χώρου και της αφήγησης μπορούν να αναπλαστούν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Πώς δουλεύουν σήμερα οι animators; Η ενότητα ξεκινά ρίχνοντας μια ματιά στον κόσμο των οπτικών εφέ του χολλυγουντιανού κινηματογράφου. Από την παραγωγή εικόνων από υπολογιστή και την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της κίνησης με γραφικά έως τις παραμετροποιημένες κατασκευές, όπως το lightbox, η σημερινή βιομηχανία των οπτικών εφέ χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές καινοτομίες και μια δημιουργική προσέγγιση στην κινηματογραφία.

Η ενότητα Our Digital Futures παρουσιάζει μια επιλογή με ορισμένους από τους πιο πειραματικούς και εστιασμένους στο μέλλον καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και designers. Με ιδιαίτερη έμφαση στο σώμα και στο περιβάλλον μας, τα πρότζεκτ καλύπτουν τους χώρους των cyborg και των τεχνολογιών που φοριούνται των drones και των «μεγάλων» δεδομένων. Η έκθεση θα παρουσιάζεται έως τις 10 Ιανουαρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη- Πέμπτη 12:00 - 21:00 και Παρασκευή - Σάββατο 12:00 - 22:00.Για μια ολοκληρωμένη περιήγηση στην έκθεση, θα χρειαστείτε 1,5 - 2,5 ώρες.

-----------

«Θεσσαλονίκη-Ανασκαφή 1» η νέα δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Πρεμιέρα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 4 Νοεμβρίου.

Ένα ταξίδι μνήμης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» κείμενα λογοτεχνών με καταβολές ή αναφορές στην πόλη, τα οποία θα παρουσιαστούν ως Αναλόγιο, θα περιλαμβάνει η νέα δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Ανασκαφή 1», η πρεμιέρα της οποίας θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στις 4 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μμ.

Αποσπάσματα από το έργο των Γιώργου Θέμελη, Γιάννη Τζανή, Νίκου Καββαδία, Φρίξου Μακρή, Νίνας Κοκκαλίδου-Ναχμία, Γιώργου Βαφόπουλου, Δημήτρη Μίγγα, Ζωής Καρέλλη, Θόδωρου Γρηγοριάδη, Γιώργου Γκόζη, Αλβέρτου Ναρ, Κωστή Μοσκώφ, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κώστα Ταχτσή, Χρόνη Μίσσιου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη και Ράσελ Θόρντον αποκαλύπτουν διαδοχικά στρώματα από το λογοτεχνικό και κοινωνικό "υπέδαφος" της Θεσσαλονίκης.

Τα κείμενα του Αναλογίου, που φωτίζουν την παλιά αλλά και τη σύγχρονη ζωή της Θεσσαλονίκης, επέλεξε η Μαρία Τσιμά. Την παρουσίαση του Αναλογίου έχουναναλάβει δύο τετραμελείς ομάδες ηθοποιών: Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Κολοβός, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Σφυρίδης, Νάσια Γεωργίου, Κώστας Ίτσιος, Αλέξανδρος Μούκανος, Νίκος Πολοζιάνης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

-----------

Οι «Παλιάτσοι» περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.



Το σημαντικότερο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, την όπερα «Παλιάτσοι», παρουσιάζει η Όπερα της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ταξιδεύοντας σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, από τις 4 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Η τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε, του παλιάτσου Κάνιο, ο οποίος πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας και γυναίκας του, Νέντα, θα προβληθεί επί της σκηνής.

Ο εξαγριωμένος και απατημένος παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» - Η παράσταση τελείωσε!.

Η δράση τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 σε ένα χωριό της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο.

-----------

Το ορατό σύμπαν μέσα από τα τηλεσκόπια και τις κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα

Έκθεση αστροφωτογραφίας «Εξώκοσμο Φως» στο ίδρυμα Ευγενίδου.

Το «Εξώκοσμο Φως ενός ορατού σύμπαντος μέσα από τα τηλεσκόπια και τις κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα» παρακολούθησαν απόψε όσοι παρευρέθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης αστροφωτογραφίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, μετά από επιτυχημένη παρουσία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και το Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός 2015 και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου 2016 με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας τη Δευτέρα και την Τρίτη από τις 09:00 μέχρι τις 15:00, και την Τετάρτη έως την Κυριακή 09:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Η έκθεση αστροφωτογραφίας συνιστά μια περιπλάνηση ανάμεσα στα άστρα, στα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, στους κοντινούς και στους μακρινούς γαλαξίες. Πολλές από τις εκτιθέμενες φωτογραφίες είναι από τις ωραιότερες και λεπτομερέστερες που έχουν μέχρι σήμερα διεθνώς δει το φως της δημοσιότητας. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από περιγραφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του απεικονιζόμενου αστρονομικού αντικειμένου.

Όλες οι αστροφωτογραφίες ελήφθησαν στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα που βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Το αστεροσκοπείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ της Γερμανίας.

Ευρισκόμενο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το Αστεροσκοπείο διαθέτει εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης. Ιδιαίτερα, η μεγάλης σημασίας για υψηλού επιπέδου αστρονομικές παρατηρήσεις ευκρίνεια της ατμόσφαιρας πάνω από τον Σκίνακα, είναι συγκρίσιμη με αυτή των μεγαλύτερων αστεροσκοπείων στον κόσμο. Π. Δρακ.

Το κύριο τηλεσκόπιο έχει διάμετρο 1,3 μέτρων, ενώ το Αστεροσκοπείο Σκίνακα διαθέτει, εκτός από οπτικές ηλεκτρονικές κάμερες CCD, κάμερα κοντινού υπερύθρου, όπως και το μοναδικό στον κόσμο σε ακρίβεια απεικονιστικό ρομποτικό πολωσίμετρο RoboPol.

Η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, δραστηριοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ι.Τ.Ε., και αποτελείται από επτά καθηγητές και έναν ερευνητή.


Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.