Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Κίνδυνος για θρομβώσεις το καλοκαίρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θρομβώσεων λόγω της μεγάλης ζέστης, γι' αυτό τον λόγο οι ειδικοί δίνουν εξειδικευμένες συμβουλές στα άτομα υψηλού κινδύνου, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ιταλοί επιστήμονες συστήνουν στις ομάδες αυτές, που είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, να προσέχουν τη διατροφή τους, προτιμώντας λαχανικά με λίγο αλάτι, φρούτα, όπως τα αχλάδια, αλλά όχι τα μήλα. Συνιστούν δε να αποφεύγουν σάλτσες, πατάτες και ρύζι . Τα ελαφρά γεύματα πρέπει να συνοδεύονται από ήπια άσκηση κατά τις απογευματινές ώρες. Το περπάτημα, οι βόλτες με το ποδήλατο ή ακόμη και οι μικρές κινήσεις των ποδιών βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον προτρέπουν να γίνεται συχνή μέτρηση της πίεσης, κυρίως τις πιο ζεστές ημέρες, και συμβουλεύουν να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, ειδικά από όσους βρίσκονται σε θεραπεία. Συμβουλεύουν μάλιστα τους τελευταίους να έχουν πάντα μαζί τους ένα χαρτί, στο οποίο να αναγράφονται τα φάρμακα που παίρνουν, η δοσολογία, η ασθένεια από την οποία πάσχουν καθώς και οι τηλεφωνικοί αριθμοί, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση ζάλης πρέπει να πιάσουν τον σφυγμό τους. Αν δεν είναι κανονικός ή αν δεν περνάει η ζαλάδα, συνιστούν την επίσκεψη σε γιατρό.

Βουνό και θάλασσα

Όσοι πηγαίνουν διακοπές στο βουνό πρέπει να γνωρίζουν ότι το μεγάλο υψόμετρο αυξάνει την πίεση, οπότε πρώτα θα πρέπει να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους, για να καθορίσουν τη δόση του αντιυπερτασικού φαρμάκου που παίρνουν. Στον αντίποδα, όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα θα πρέπει να προσέχουν τις καταδύσεις.

Οι τελευταίες απαγορεύονται σε εκείνους που είχαν ήδη εγκεφαλική θρόμβωση, ισχαιμικό επεισόδιο, ελάττωμα των βαλβίδων της καρδιάς ή ωοειδές τρήμα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με τον εκπαιδευτή τους.

Όσον αφορά τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, επιβάλλονται για τις εγκύους, καθώς βοηθούν το αίμα να επιστρέψει γρήγορα στην καρδιά. Τέλος, επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό στις θρομβώσεις, προτείνοντας μια μικρή έρευνα ανάμεσα στους συγγενείς.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.