Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιατί τα βενζινάδικα δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες - Διευκρίνιση από ΕΛΠΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε αδιέξοδο όσους καταναλωτές δεν διαθέτουν μετρητά.

Η έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών προκαλεί επιπλέον αρρυθμίες σήμερα στην αγορά καυσίμων παρά το γεγονός ότι όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές της αγοράς η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη μέσω των αποθεμάτων που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών 90 ημερών αλλά και των εισαγωγών που είναι προγραμματισμένες.

Σε αρκετά πρατήρια τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί, η ζήτηση στα υπόλοιπα που έχουν αποθέματα είναι αυξημένη και το πρόβλημα που αναφύεται είναι οι δυσκολίες των πρατηριούχων στην πληρωμή των παραγγελιών προκειμένου να ανεφοδιάσουν τα πρατήριά τους.


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά πρατήρια δεν δέχονται πληρωμή με πιστωτικές κάρτες καθώς χρειάζονται ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι που φέρνει όμως σε αδιέξοδο όσους καταναλωτές δεν διαθέτουν μετρητά. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί με τη σταδιακή λειτουργία των ΑΤΜ αλλά και της ηλεκτρονικής τραπεζικής.


Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στα ιδιολειτουργούμενα από τις εταιρίες εμπορίας πρατήρια (είναι περίπου 1200 σε όλη τη χώρα) όπου ο ανεφοδιασμός γίνεται μέχρι στιγμής απρόσκοπτα.


Παρά την αυξημένη ζήτηση οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι υπάρχει το φαινόμενο, ορισμένα πρατήρια που πωλούσαν φθηνά (εφόσον φυσικά έχουν καύσιμα) να ανέβασαν τις τιμές κατά 1 - 2 λεπτά το λίτρο, πρόσθεταν ωστόσο ότι το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν περιοριστεί ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν καύσιμα.


Σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών επισημαίνει ότι:


Σε σχέση με τη σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο


1. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια


και ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει ξεκινήσει. Κανένας πανικός δεν δικαιολογείται.


2. Λόγω κλεισίματος των τραπεζών, πολλά πρατήρια αδυνατούν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η ΟΒΕ ζήτησε την παρέμβαση της Γ.Γ. Εμπορίου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα από την Κυβέρνηση με τις τράπεζες και για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού.


3. Η ΟΒΕ καταδικάζει τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας και συστήνουμε στους καταναλωτές σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουν υπερβολικές τιμές σε σχέση με τις μέσες τιμές άλλων πρατηρίων, να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά στη Γ.Γ. Προστασίας Καταναλωτή στο τηλ. 1520.


------------


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου εξήγησε τον λόγο που σήμερα μερικά βενζινάδικα δεν δέχονται πιστωτική κάρτα.


Ο κ. Ασμάτογλου δήλωσε στην εκπομπή "Kοινωνία Ώρα Mega" ότι το τριήμερο που πέρασε η χρήση της πιστωτικής κάρτας στα βενζινάδικα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικότερα 300% παραπάνω.


"Αυτή η ρευστότητα λείπει από τα χέρια του πρατηριούχου για να πάει να δώσει μετρητά για να πάρει καύσιμα για το πρατήριό του. Αναγκάζεται λοιπόν να μην δέχεται πιστωτική κάρτα, κάτι όμως που αύριο θα έχει ρυθμιστεί" σχολίασε.


Δείτε το βίντεο από το Mega:




------------

Διευκρίνιση από ΕΛΠΕ για χρήση καρτών σε βενζινάδικα

Πώς μπορούν να πληρώνουν οι καταναλωτές για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα.

Ανακοίνωση για τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα σε βενζινάδικα, εξέδωσαν οι εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα πως παρατηρήθηκαν κρούσματα με βενζινάδικα τα οποία δεν δέχονταν πληρωμή με κάρτα.

«Η διοίκηση των εταιρειών ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει ότι όλα τα ιδιολειτουργούμενα, ελεγχόμενα καθώς και τα πρατήρια τρίτων που φέρουν τα σήματα ΕΚΟ και ΒΡ και τα οποία είναι συμβεβλημένα με το τραπεζικό σύστημα, αποδέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και κάρτες στόλου των καταναλωτών», αναφέρει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.