Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Διπλή "παγίδα" από τεκμήρια και πόθεν έσχες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιμέτωποι με τις επικίνδυνες παγίδες υπερ-φορολόγησης που κρύβουν τα τεκμήρια της εφορίας βρίσκονται φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση, κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2014, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με βάση το άδικο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης και το νέο αυστηρότερο καθεστώς τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει για φέτος ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εκατομμύρια πολίτες είναι πιθανό να εμφανιστούν με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, καθώς μαζί με το παράλογο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης θα εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο ενισχυμένο σύστημα τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπολογισμός

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπουν τα άρθρα 30-34 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και με βάση τα όσα διευκρινίζονται σε σχετική αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, με το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που θα ισχύσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ΓΓΔΕ θα προσδιορίζει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου αθροίζοντας τα ακόλουθα ποσά:

1. Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.

Ωστόσο, εάν το εισόδημα που δηλώνεται προέρχεται μόνο από τόκους και ακίνητα, δεν θα εφαρμόζεται η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη.

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ή «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης». Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ονομάζονται πλέον «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», είναι ποσά τα οποία, σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου Οικονομικών αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση.

Στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.










Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.