Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Συγκλονιστικές φωτογραφίες που δεν είναι photoshop

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ιστορίες πίσω από εικόνες που δεν είναι «πειραγμένες».

Οι λάτρεις της φωτογραφίας μπορούν σήμερα να κάνουν θαύματα. Ναι, χρειάζεται η φαντασία, το έμπειρο μάτι, ο κατάλληλος φωτισμός, ακόμα όμως και αν αυτά απουσιάζουν ή δεν φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα η φωτογραφία των ονείρων μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσω του Photoshop.

To 2015 το μάτι ενός ερασιτέχνη δεν καταλαβαίνει μεμιάς αν η φωτογραφία είναι αυθεντική ή «πειραγμένη». Η χρήση του Photoshop έχει γίνει αντικείμενο κριτικής μιας και συχνά δημιουργεί ψευδή πρότυπα, όπως γυναίκες πολύ αδύνατες και αψεγάδιαστες, πρότυπα που γίνονται αντικείμενα μίμησης.

Υπάρχουν όμως και αυτές οι φωτογραφίες που δεν είναι ψηφιακά επεξεργασμένες και προκαλούν θαυμασμό. Είτε γιατί ο δημιουργός τους σπατάλησε χρόνο για να πετύχει το κατάλληλο καρέ, είτε γιατί απλά είναι αποτέλεσμα ενός φυσικού φαινομένου. Δείτε τες απαλλαγμένοι από κάθε σκεπτικισμό!

Ο άντρας με το μισό κεφάλι



Βλέποντας κανείς τη φωτογραφία του Carlos Rodriguez ή Sosa, όπως είναι το παρατσούκλι του, σίγουρα θα σκεφτεί πώς ένα Photoshop μπορεί να αλλοιώσει το πρόσωπο σε μια φωτογραφία. Λάθος. Η εικόνα του νεαρού δεν είναι αποτέλεσμα της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά ενός τροχαίου. Μετά από μια κραιπάλη με ναρκωτικά και αλκοόλ ο Carlos μπήκε στο αμάξι με τους φίλους του και κατέληξε, μετά από πρόσκρουση, να εκσφενδονίζεται από το παρμπρίζ και να προσγειώνεται με το κεφάλι στο κράσπεδο.



Οι γιατροί, προκειμένου να του σώσουν τη ζωή, αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν μεγάλες ποσότητες από το κρανίο και τον εγκέφαλό του, με αποτέλεσμα να ζει πλέον με μισό κεφάλι. Οι φωτογραφίες αυτές δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τη στιγμή που o Carlos συνελήφθη να «ψωνίζει» πελάτες στο δρόμο.

O Silver Surfer ζωντανεύει



Είτε το πιστεύεις είτε όχι η φωτογραφία που ακολουθεί δεν είναι από τη σελίδα κάποιου comic. Μπορεί να είναι εμπνευσμένη από τον σούπερ ήρωα Silver Surfer της Marvel, αλλά είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του body painting που έκανε η μακιγιέρ του Χόλιγουντ Cris Alex.





Χρησιμοποιώντας λευκό και γαλάζιο χρώμα, μαύρο φόντο, πολύ φως και μια σανίδα για στήριγμα, το ανδρικό μοντέλο ετοιμάζεται να ξεπηδήσει από τις σελίδες του κόμικ και να μας παρασύρει στις νέες του περιπέτειες. Η φωτογραφία προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού και αποδεικνύει ότι αυτό που χρειάζεται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα δεν είναι, πάντα, ο υπολογιστής, αλλά η άπλετη φαντασία!

O μονοχρωματικός Άγιος Βασίλης



Το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης, έχει ένα και χαρακτηριστικό χρώμα: το κόκκινο. Στο Σαν Φρανσίσκο το 2010, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης «Santacon», μια γυναίκα αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και να ντυθεί με γκρι στολή. Το αποτέλεσμα ήταν μια φωτογραφία που θα υπέθετε κανείς ότι ο ασυνήθιστος Άγιος προστέθηκε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και του Photoshop. Όμως όχι. Η Brody S. όπως ήταν το ψευδώνυμό της, μια άθεη από το Μπέρκλεϊ, κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της και να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας άκρως εντυπωσιακής φωτογραφίας.

Διάλεξε το γκρι ύφασμα, το έδωσε για ράψιμο και φυσικά συνδύασε την εμφάνισή της με το ανάλογο μακιγιάζ στη θολή απόχρωση του γκρι. Το πλήθος στην εκδήλωση έβγαζε φωτογραφίες μαζί της και όλοι έλεγαν ότι έμοιαζε σαν ζόμπι ή σαν ένας Άγιος Βασίλης-ρομπότ! «Δεν ξέρω αν το έκανα απλά για να εναντιωθώ στην ψηφιακή χειραγώγηση ή αν ξύπνησα μια μέρα με αυτή την ιδέα» έγραψε στο blog της η γκρι Αγιοβασιλίνα!

H μύγα που φοράει γυαλιά



Όσοι έχουμε κατοικίδια έχουμε μπει συχνά στον πειρασμό να βάλουμε μια φωτογραφία τους στο Photoshop και να τους προσθέσουμε ό,τι αξεσουάρ βάζει ο νους μας: από στέμματα και φιόγκους μέχρι καπέλα και γυαλιά. Αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο έγινε και με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, γελιέστε. Η κατασκευαστική εταιρεία Micreon GmbH έστειλε τη φωτογραφία της μύγας με τα γυαλιά σε έναν επιστημονικό διαγωνισμό φωτογραφιών το 2005 στη Γερμανία. Στόχος να προβληθεί μια νέα τεχνική της εταιρείας που αφορούσε τη λεπτομερή κατασκευή μικροσκοπικών αντικειμένων, σε πολύ μικρή κλίμακα, με τη μέθοδο του λέιζερ. Το έντομο ήταν νεκρό την ώρα της φωτογράφισης.

Δύο γάτες σε μία



Η Venus είναι μια ξεχωριστή γάτα. Το κεφάλι της είναι δίχρωμο: μισό καφέ και μισό μαύρο. Αλλά η ιδιαιτερότητά της δεν σταματάει εδώ. Η Venus έχει ένα μάτι γαλάζιο και ένα πράσινο και μοιάζει σαν δημιούργημα της ψηφιακής τεχνολογίας. Δεν είναι όμως. Είναι αποτέλεσμα δύο εμβρύων που συγχωνεύτηκαν στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του με το τελικό αποτέλεσμα να παρουσιάζει χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Το συμπαθές και ιδιαίτερο τετράποδο έχει γίνει η βασίλισσα του ίντερνετ.

Η φωτογραφία της συγκεντρώνει περισσότερα από 200.000 likes στο Facebook και έχει πάνω από 16.000 followers στο Instagram! Και φυσικά έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο διάφορα προϊόντα βασισμένα πάνω της όπως λούτρινα ζωάκια και ημερολόγια με φωτογραφίες της. Η ετικέτα των προϊόντων αναγράφει «0% photoshopped, 100% γεννημένη έτσι!».

Σταγόνες γης



Αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μια διαφήμιση για έναν πρακτικό οδηγό που θα σας κάνει ειδικούς στην τέχνη του Photoshop. Όσο και να μην μπορείτε να το πιστέψετε αυτή η φωτογραφία είναι αληθινή. Την τράβηξε ο Markus Reugels, ο φωτογράφος που καταφέρνει να αιχμαλωτίζει σταγόνες νερού μπροστά από χάρτες της γης, της σελήνης, αλλά και παγκόσμιους χάρτες και να μεταμορφώνει υγρές σφαίρες σε όμορφους κόσμους!



Το σκουριασμένο δάσος



Έχετε ξαναδεί δάσος με δέντρα που ο μισός κορμός τους είναι κόκκινος και ο μισός καφέ; Μάλλον όχι γι’ αυτό και εύκολα θα καταλήγατε στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή επεξεργασία της φωτογραφίας είναι αναμφίβολη και φυσικά πετυχημένη. Όμως αυτό το δάσος έπεσε θύμα μιας οικολογικής καταστροφής. Τον Οκτώβριο του 2010 μεγάλη έκταση της περιοχής Veszprem στην Ουγγαρία καλύφθηκε από κόκκινη τοξική λάσπη, κατάλοιπο της παραγωγής αλουμινίου.

Η λάσπη ξεχύθηκε όταν έσπασε το φράγμα της αποθηκευτικής λεκάνης μέσα στην οποία βρισκόταν. Η λεκάνη περιείχε απόβλητα της παραγωγής και όταν έσπασε ξεχύθηκαν 600.000 με 1,1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα λάσπης. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η Ουγγαρία βάφτηκε κόκκινη για πολύ καιρό. Η καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο ήταν ανυπολόγιστη. Κάπως έτσι βάφτηκαν κόκκινα τα δέντρα της φωτογραφίας.

H αποξηραμένη κοίτη ποταμού στο Μεξικό



Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής ή ακόμα και με το δημιούργημα κάποιου με πολύ φαντασία στο Photoshop. Δεν είναι όμως, είναι απλά ένας ωραίας πίνακας της φύσης στο Μεξικό. Την εναέρια φωτογραφία τράβηξε ο Adrian Franco και επιλέχθηκε στις 9 Απριλίου του 2012 ως η «Φωτογραφία της μέρας» από το National Geographic. Σε αυτή μπορούμε να δούμε τα απίστευτα μοτίβα που έχει δημιουργήσει η αποξηραμένη κοίτη του ποταμού στην καλιφορνέζικη έρημο Baja του Μεξικό!

Οι σιδηροδρομικές γραμμές σε σχήμα ζικ-ζακ



H φωτογραφία που ακολουθεί δεν είναι «πειραγμένη», όπως συχνά λέμε στη γλώσσα του ψηφιακής επεξεργασίας μιας φωτογραφίας και σίγουρα κάποιος θα χρειαζόταν πολλά επιχειρήματα για να πειστεί γι’ αυτό! Οι παραμορφωμένες σιδηροδρομικές γραμμές, που σχηματίζουν ένα μοτίβο ζικ ζακ, είναι αποτέλεσμα της... οργισμένης φύσης!

Το 2010 η Νέα Ζηλανδία χτυπήθηκε από μια ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα οι καταστροφές στο Cantebury να είναι εκτενείς, με πολλά κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί και δρόμους να έχουν, στην κυριολεξία, ανοίξει στα δύο.

H γιγάντια κουβέρτα σε λόφο της Νέας Ζηλανδίας



Το μάτι ξεγελιέται. Κοιτάς τη φωτογραφία και νομίζεις ότι είναι μια ζωγραφιά, αν όχι φτιαγμένη με τον κλασικό τρόπο τότε σίγουρα μέσα από φίλτρα του υπολογιστή. Άραγε αυτό να σκέφτηκε ο γλύπτης Neil Dawson όταν έφτιαξε το δημιούργημά του το 1994 σε λόφο της Αυστραλίας; Ποιος μπορεί να μπει στο μυαλό ενός καλλιτέχνη, όμως, που έκανε το λόφο να μοιάζει βγαλμένο μέσα από σελίδες κινουμένων σχεδίων. Η τεράστια μεταλλική κουβέρτα μοιάζει έτοιμη να καλύψει τη γη και όσοι συγκεντρώνονται εκεί σίγουρα δεν χάνουν την ευκαιρία για μια φωτογραφία!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.