Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη για τον παρακρατηθέντα φόρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγελίες από εργαζόμενους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε αναφορές εργαζομένων, οι οποίοι, επειδή είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μετά από την πάροδο τριετίας από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της, κλήθηκαν να πληρώσουν ξανά τον φόρο που ο εργοδότης τούς είχε παρακρατήσει από τον μισθό τους και είχε προκαταβάλει στην εφορία.

Οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν, ότι από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών που τους αναλογούσε, δεν είχε αφαιρεθεί ο φόρος που ο εργοδότης είχε παρακρατήσει από τον μισθό τους και είχε προκαταβάλει στην εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα ποσά του προκαταβληθέντος φόρου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» διότι, κατά τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 905 παρ. 2), «το χρέος που καταβλήθηκε πριν από τη λήξη του δεν αναζητείται». Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και τα προκαταβληθέντα ποσά θα πρέπει να συμψηφιστούν.

Ο Συνήγορος τόνισε προς το υπουργείο Οικονομικών, ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, δεν τίθεται θέμα παραγραφής και τα ποσά αυτά θα πρέπει να συμψηφιστούν, ενώ το υπουργείο επέμεινε στις απόψεις του, δηλαδή, ότι τα προκαταβληθέντα ποσά έχουν παραγραφεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.