Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πρώτες ενδείξεις Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους 20 ετών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Τα πρώτα, αποκαλυπτικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να φανούν και σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας, από τα 20 ακόμη χρόνια, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Τα απροσδόκητα αυτά ευρήματα υποδηλώνουν, ότι η ασθένεια ξεκινά να «τρώει» τον εγκέφαλο μισό περίπου αιώνα προτού αρχίσουν να αναπτύσσονται τα πρώτα συμπτώματα.

Η ανακάλυψη αυτή αυξάνει τις ελπίδες, ότι η νόσος αυτή θα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον σε πολύ πρώιμο στάδιο, ακόμη και να αποτραπεί η εξέλιξή της, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ασθενείς που θα υποφέρουν από τη νόσο μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 44 εκατομμύρια, καθώς γερνά ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, εξέτασαν τους εγκεφάλους ηλικιωμένων ασθενών με Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και δείγματα από 13 ανθρώπους ηλικίας από 20 έως 66 ετών. Οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι δεν είχαν προβλήματα μνήμης όταν πέθαναν, σημειώνει το άρθρο.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η τοξική πρωτεΐνη (beta-amyloid) που «μπλοκάρει» τον εγκέφαλο στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σε ανθρώπους ακόμη και από την ηλικία των 20 ετών.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι η βλάβη στον εγκέφαλο ξεκινά 15 με 20 χρόνια, πριν από την εμφάνιση της νόσου.

«Η ανακάλυψη ότι η πρωτεΐνη αυτή αρχίζει να συσσωρεύεται από τόσο νωρίς ήταν άνευ προηγουμένου» σχολίασε ο επικεφαλής καθηγητής, Changiz Geula, εξηγώντας ότι επηρεάζει τους νευρώνες του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη διαδικασία της μνήμης και της προσοχής και είναι μεταξύ των πρώτων που πεθαίνουν στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης, καθώς και με το Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μακροχρόνια συσσώρευση αυτού του β-αμυλοειδούς είναι πιθανό να συμβάλλει στην ευπάθεια αυτών των κυττάρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.