Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη και μάθηση στα μωρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μια νέα βρετανογερμανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος αποτελεί παράγοντα - κλειδί για την καλύτερη μάθηση και μνήμη ενός μωρού.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ στη Βρετανία και του Μπόχουμ στη Γερμανία, με επικεφαλής τη Σαμπίν Σιχάγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους «Times» της Νέας Υόρκης, μελέτησαν 216 μωρά ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους.

Η μελέτη έδειξε ότι τα μωρά δεν μπορούσαν να θυμηθούν νέα πράγματα, αν δεν είχαν προηγουμένως κοιμηθεί αρκετή ώρα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η καλύτερη ώρα για να μάθει κανείς κάτι το παιδί του, είναι λίγο πριν κοιμηθεί και, γι' αυτό, τόνισαν τη σημασία που έχει το διάβασμα από τους γονείς στα παιδιά, όταν αυτά πέφτουν για ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος είναι ακόμη σημαντικότερος για την μάθηση και την μνήμη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν και οι άνθρωποι, όταν είναι μωρά, κοιμούνται περισσότερες ώρες από κάθε άλλη περίοδο της κατοπινής ζωής τους, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σημασία που έχει ο ύπνος κατά το πρώτο έτος της ζωής.

Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα κοιμήθηκε μέσα στο επόμενο τετράωρο από τη στιγμή της μάθησης νέων πραγμάτων και παρέμεινε κοιμισμένη για πολλή ώρα. Η δεύτερη ομάδα κοιμήθηκε μόνο για μισή ώρα και η τρίτη δεν κοιμήθηκε καθόλου.

Την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να επαναλάβουν αυτά που είχαν μάθει την προηγούμενη ημέρα. Τα μωρά που είχαν κοιμηθεί κανονικά, εμφάνισαν καλύτερη επίδοση μάθησης και μνήμης. Πολλά παιδιά που δεν είχαν κοιμηθεί καθόλου ή ελάχιστα, δεν θυμούνταν τίποτε από ό,τι είχαν μάθει μόλις την προηγούμενη ημέρα.

«Τα παιδιά που κοιμούνται μετά τη μάθηση, μαθαίνουν καλά, ενώ όσα δεν κοιμούνται, δεν μαθαίνουν καθόλου», δήλωσε η ψυχολόγος Τζέην Χέρμπερτ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στη διάρκεια του ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο πολύ κοιμάται κανείς σαν μωρό, ακόμη και όταν έχει πια μεγαλώσει, τόσο καλύτερα θα μαθαίνει και θα θυμάται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.