Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σε καραντίνα κτηνοτροφικές μονάδες στη Κρήτη εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα Χανιά εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Σε καραντίνα έχουν τεθεί πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην Κρήτη εξαιτίας της προσβολής προβάτων από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με το candianews.gr, είναι ιδιαίτερα έντονο στη Δυτική Κρήτη και κυρίως στο νομό Χανίων, όπου εμφανίζεται και το πιο σοβαρό πρόβλημα. Με αποφάσεις τους τόσο ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, έχουν κηρύξει δεκάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μολυσμένες από την ασθένεια, ενώ έχουν δώσει εντολή για την απομόνωση ζώων που είναι ύποπτα για μόλυνση, ενώ έχουν απαγορεύσει τις μετακινήσεις αυτών κοπαδιών.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο σημαντικό σε περιοχές του Αποκόρωνα, καθώς εκεί είναι και τα περισσότερα κοπάδια που τέθηκαν σε καραντίνα.

Οι αποφάσεις για κήρυξη των μονάδων ως μολυσμένων εκδίδονται ακόμη και αυτές τις ημέρες που ο καιρός δεν ευνοεί την ανάπτυξη των κουνουπιών, βασικών «μέσων» για τη μετάδοση του ιού.

Με τις αποφάσεις περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης επιβάλλουν:

1. Τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

2. Την καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων, των μολυσμένων ζώων και αυτών που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.

3. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.

4. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους .

5. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

6. Την απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού. Επιτρέπεται η μετακίνηση για άμεση σφαγή αμνοεριφίων από μολυσμένες εκτροφές ύστερα από κλινική εξέταση από επίσημο κτηνίατρο, χρήση εντομοαπωθητικών και η μετακίνηση να πραγματοποιείται εντός της ημέρας. Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις επιτρέπεται η μετακίνηση ζώντων ζώων στα πλαίσια εποχιακών μετακινήσεων (πχ. Από θερινές σε χειμερινές διαμονές).

7. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών , με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους ,τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιοτόπους του εντόμου φορέα.

8. Την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό 1069/2009 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ)αριθμ 1774/2002 ».

9. Τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.