Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Εξωτικοί εισβολείς στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διάφορα «ξεκινά» είδη ψαριών έχουν παρεισφρήσει στις θάλασσες της χώρας μας και σε όλη τη Μεσόγειο.

Η είδηση ότι ένας κροκόδειλος μήκους περίπου δύο μέτρων εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο στις όχθες της λίμνης του φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο, ξάφνιασε και έγινε πρώτο θέμα σε ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η περίπτωση του κροκοδείλου σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μάλλον ιδιαίτερη καθώς στο ελληνικό οικοσύστημα, ως επί το πλείστον στις θάλασσες.

Όπως επισημαίνει η θαλάσσια βιολόγος στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Μαρία Corsini-Φωκά – ψάρια, μαλάκια, ασπόνδυλά, φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν – περίπου τα 1.000, είναι ξενικά.

Σύμφωνα δε με παλαιότερη μελέτη, 67 είδη ψαριών άφησαν την Ερυθρά Θάλασσα για τα νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Αυτή η εισβολή ξένων ειδών ξεκίνησε με την κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ το 1869, η λειτουργία της οποίας αποτέλεσε ένα κανάλι επικοινωνίας του Ινδικού Ωκεανού και των ειδών του με τη Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ξενικά αυτά είδη τα ονομάζουμε «λεσεψιανούς μετανάστες», από το όνομα του γάλλου μηχανικού της Διώρυγας του ΣΟΥΕΖ Φερντινάντ Λεσέψ. Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως», σημειώνει η κυρία Corsini – Φωκά.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.