Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τεράστια κύματα ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές εντόπισαν κυματισμό ύψους 240 μέτρων στο... βυθό του Ειρηνικού.

Στον πυθμένα του νότιου ειρηνικού ωκεανού, τεράστια υποβρύχια κύματα φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, παίζοντας ένα κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κατέγραψαν έναν υποβρύχιο υδάτινο σχηματισμό που φτάνει σε ύψος 240 μέτρων, κοντά στα νησιά της Σαμόα!

Συγκεκριμένα η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο Πέρασμα της Σαμόα, μια στενωπό από την οποία περνά νερό που ρέει από την Ανταρκτική. Εκεί υδάτινες ροές με διαφορετική πυκνότητα «συγκρούονται». Το ψυχρό της Ανταρκτικής με τη μεγαλύτερη πυκνότητα μένει κοντά στο βυθό, δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα, μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο άνοιγμα του περάσματος. Τότε ταράζεται, δημιουργώντας τεράστια κύματα.

«Βασικά ολόκληρη η ροή του νότιου ειρηνικού ωκεανού μπλοκάρεται από αυτό το γιγαντιαίο υποβρύχιο ρεύμα», λέει ο Matthew Alford, επικεφαλής της σχετικής έρευνας. «Η ποσότητα του νερού που προσπαθεί να κινηθεί βόρεια μέσα από αυτό το κενό είναι απίστευτη. Έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, ή περίπου 35 Αμαζόνιοι!»

Ο Matthew Alford και η ομάδα του, προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο, χρησιμοποίησαν ειδικά όργανα που βύθισαν από το σκάφος τους. Περίπου 4,8 μέτρα κάτω από το βυθό παρατήρησαν το σπάσιμο των μεγάλων κυμάτων. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι όταν τα κύματα σπάνε προκαλούν την ανάμειξη ψυχρού και θερμού νερού 1.000 με 10.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που συμβαίνει στα γειτονικά ύδατα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.