Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το άγχος ευθύνεται και για καρκίνο του δέρματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εμποδίζει την ικανότητα που έχει το ίδιο το δέρμα να θεραπεύεται.

Πιστεύετε ότι το άγχος είναι απλά ένα δυσάρεστο συναίσθημα και επηρρεάζει μόνο τον ψυχισμό μας; Λάθος.

Το έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δέρμα μας, με τη μορφή ακμής, ερυθρότητας, ξηροδερμίας ακόμα και να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης με το σχηματισμό ρυτίδων. Είναι τα λεγόμενα ψυχοσωματικά προβλήματα που εμφανίζονται σε περιόδους έντονης πίεσης και άγχους. «Όλες αυτές οι καταστάσεις καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: το άγχος εμποδίζει την ικανότητα που έχει το ίδιο το δέρμα να θεραπεύεται» εξηγεί η Mandy Epley, διάσημη αισθητικός στη Νέα Υόρκη.

Όταν μας κυριεύει το άγχος , αυξάνεται μια ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη, η οποία προκαλεί αύξηση της λιπαρότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε φραγμένους πόρους, λιπαρό δέρμα, ακμή και άλλα προβλήματα, όπως δερματίτιδα. «Ακόμα κι αν δεν έχει κάποιος ακμή, μπορεί να αποκτήσει εάν έχει έντονο στρες. Το στρες είναι ο βασικός λόγος που η πλειοψηφία των ενηλίκων υποφέρει από ακμή» εξηγεί ο Tami Cassis, δερματολόγος από το τις ΗΠΑ.

Πέρα από τις ειδικές αντι-στρες ασκήσεις που πρέπει να ακολουθούμε, είναι εξίσου σημαντικό να μειώσουμε το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για το πρόωρο γήρας και τον εκφυλισμό των κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτες, το άγχος είναι ένας παράγοντας που συβάλλει σημαντικά στα πιο θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου του δέρματος. Κάνοντας κλινικές μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio διαπίστωσαν ότι το άγχος αποδεδειγμένα επιταχύνει την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων του δέρματος, ειδικά όταν τα κύτταρα αυτά έχουν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι εκείνοι που εμφανίζουν μελάνωμα (την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου) συνήθως έχουν υποστεί σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους, πρίν τη διάγνωση. « Προφανώς ο ήλιος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος, όμως υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι και το στρες παίζει καθοριστικό ρόλο.» υποστηρίζει ο Dr. Cassis.


Πηγή: https://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.