Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μία εξέταση που αποκαλύπτει πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποτελεσματικό εργαλείο η αναίμακτη αξονική τομογραφία.

Η αναίμακτη αξονική τομογραφία καρδιάς θεωρείται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και άλλων καρδιακών επεισοδίων σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά δεν έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν (π.χ., υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Radiology.

«H εξέταση θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλη εξέταση πρώτης γραμμής για ασθενείς με άτυπη στηθάγχη για τους οποίους υπάρχει μεν, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η υποψία ότι έχουν στεφανιαία νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζόναθαν Λάιπσικ από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν τα ευρήματα από τις ψηφιακές αγγειογραφίες σε συνδυασμό με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και εμφράγματος σε 5.262 ασθενείς. Στη διάρκεια των 2.3 χρόνων της παρακολούθησης 104 ασθενείς είχαν ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον Δρ Λάιπσικ «διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών στην τομογραφία καρδιάς είχαν κατά πολύ υψηλότερο κίνδυνο ενός οξέος επεισοδίου. Αυτό παρατηρήθηκε ακόμη και για εκείνους χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων.» Από την άλλη μεριά η απουσία στένωσης στην αξονική τομογραφία συσχετιζόταν με πολύ χαμηλό κίνδυνο ενός σοβαρού καρδιακού επεισοδίου.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.