Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα σύσκεψη της διακομματικής.

Νέα σύσκεψη θα έχουν σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης προκειμένου να εξετάσουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην σημερινή σύσκεψη αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη απόφαση για το ύψος του αφορολογήτου ορίου, καθώς και τα κλιμάκια για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν ο ενιαίος φόρος να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000 - 100.000 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Οι σημερινές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση των εκπροσωπών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τα φυσικά πρόσωπα η κλίμακα του ενιαίου φόρου προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν μέχρι 2 για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..).

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως ενδεχομένως αυτό να μετατεθεί για το 2014 οπότε θα καθορισθεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει από το Σεπτέμβριο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 1,1 δισ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.