Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Κόκκαλο» οι συνταξιούχοι με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μόλις βλέπουν το ποσό, αρχίζουν τα «γαλλικά» ή... λιποθυμούν.

Τεράστιες ουρές σχηματίζουν οι συνταξιούχοι που περιμένουν από χθες έξω από τις τράπεζες προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους, που από αυτό το μήνα τους δόθηκε με καθυστέρηση δέκα ημερών.

Οι συνταξιούχοι που συγκεντρώνονται από τα χαράματα έξω από τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους, μόλις πηγαίνουν στα γκισέ, το λιγότερο που… παθαίνουν, είναι να ταραχτούν από τις μειώσεις που τους έχουν γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbeast.gr, ότι σε τράπεζα ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που πήγε να πληρωθεί, λιποθύμησε ενώ ένας ακόμη, άρχισε τα «γαλλικά», μην πιστεύοντας τα χρήματα που του καταβλήθηκαν.

Η εφαρμογή των περικοπών που αποφασίστηκαν με το τελευταίο πακέτο μέτρων άρχισε από χθες με τους συνταξιούχοι του ΙΚΑ και έτσι χιλιάδες ηλικιωμένοι με σύνολο αμοιβών πάνω από 1.000 ευρώ λαμβάνουν πλέον μειωμένο ποσό πληρωμής κάθε μήνα.

Το νέο μνημόνιο άλλωστε επιβάλλει μειώσεις από 5%-20% από 1ης Ιανουαρίου στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις.
Συγκεκριμένα:

Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Οι αλλαγές στις επικουρικές από το 2015

Το νέο Ενιαίο Ταμείο θα χορηγεί συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του, ενώ το ύψος των συντάξεων θα ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων κάθε χρονιάς, ώστε να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε νέες δραματικές περικοπές επικουρικών συντάξεων, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, και σχεδόν εκμηδένιση των εφάπαξ.
Ακόμη, προσωρινή σύνταξη που θα φτάνει στο ύψος του μισού μισθού κατά την έξοδο από την υπηρεσία φέρνει για τους εν αναμονή συνταξιούχους του Δημοσίου, νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αυξάνεται στα 65 το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους του Δημοσίου.

Οι μειώσεις που είδαν λοιπόν οι συνταξιούχοι όταν πήγαν στην τράπεζα για να πληρωθούν, προκάλεσαν από… παγωμάρα μέχρι και… λιποθυμίες. Οι συνταξιούχοι μάλιστα διαμαρτύρονται και για την αργοπορία στην πληρωμή τους αλλά και για τις μειώσεις και πλέον, όπως λένε, δεν έχουν να ζήσουν, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών αλλά και των αυξανόμενων φόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.