Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«Ας δώσουμε ένα γεύμα σε κάποιους αντί για μνημόσυνο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συγκλονιστικές ιστορίες στη σκιά της κρίσης.

Με τη δυστυχία, την ανέχεια και τη μοναξιά να τρυπώνουν με ευκολία πια παντού και να απλώνουν τη φρίκη τους, η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας δίνει τη δική της μάχη με μόνο στόχο τον άνθρωπο. Οι Κρητικοί κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο φτωχοί, οι ιστορίες που έρχονται στο φως αναδεικνύουν τη φρίκη και την απόγνωση. Ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, βιώνει και εκείνος σε καθημερινή βάση, τα προβλήματα ανθρώπων που δεν έχουν ένα χέρι να πιαστούν και που νοιώθουν να βυθίζονται στην απόγνωση. Ηλικιωμένοι αβοήθητοι που δεν μπορούν να φτιάξουν ένα πιάτο φαγητό, άνθρωποι που δεν έχουν τα προς το ζην, οικογενειάρχες που δεν έχουν να δώσουν στο σπίτι τους το καθημερινό πιάτο, άνθρωποι με απλήρωτα ενοίκια και υποχρεώσεις, νέοι άνεργοι και μανάδες χωρίς μεροκάματο και άντρα απευθύνονται σε καθημερινή βάση στην εκκλησία για να ζητήσουν βοήθεια και φαγητό.

Συσσίτια με διακριτικότητα
Η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας υποψιασμένη από νωρίς για τα δύσκολα που έρχονται είχε οργανώσει συσσίτια τόσο στον ναό του Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες, στην Αγία Ειρήνη στον Πύργο αλλά και στον Άγιο Τίτο στο Τυμπάκι. Εκεί, εθελόντριες των τοπικών κοινωνιών φροντίζουν σε καθημερινή βάση και μαγειρεύουν για ανθρώπους που είτε δεν έχουν, είτε δεν μπορούν. Στη συνέχεια πηγαίνουν το φαγητό στα σπίτια των ανθρώπων αυτών με διακριτικότητα και εχεμύθεια έτσι ώστε κανείς να μη θίγεται και κανείς να μην προσβάλλεται.

Συνολικά η Μητρόπολη μας μοιράζει περίπου 50 μερίδες φαγητού σε ημερίσια βάση. Όλα γίνονται εθελοντικά. Παράλληλα φροντίζουμε και μαζεύουμε τρόφιμα στον Άγιο Ραφαήλ στις Μοίρες, στον Άγιο Τίτο στο Τυμπάκι, στην Αγία Βαρβάρα και στο Ασήμι. Έχουμε φτιάξει τράπεζες τροφίμων και έτσι στηρίζουμε κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν στο διπλανό σπίτι ο άλλος να πεινά και εγώ να πετάω πράγματα ... ας προβληματιστούμε λίγο, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.

Φαγητό αντί για μνημόσυνο
Στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες αυτές ο Γορτύνης Μακάριος κάλεσε τους Μεσαρίτες αλλά και όλο τον κόσμο να στηρίξει τις προσπάθειες αλληλεγγύης που γίνονται υπογραμμίζοντας ότι δε θέλουμε να στερήσουμε τίποτα από κανένα. Ας κόψουμε μόνο τα περιττά και ας τα κάνουμε ένα πιάτο φαγητό για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Παρά την κρίση ξοδεύονται πολλά σε διασκεδάσεις και σπατάλες και βλέπετε το αποτέλεσμα. Εγκληματικότητα, δυστυχήματα, θηριωδία. Πρέπει να αλλάξουμε όμως. Όχι άλλες θεωρίες και λαμπιόνια. Να μη σβήσει το φως της ανθρωπιάς. Ας δώσουμε ένα γεύμα σε κάποιους που δεν έχουν αντί για μνημόσυνο ενός δικού μας ανθρώπου. Ένα γεύμα με σεβασμό και αξιοπρέπεια...

Έβγαλε όπλο από απόγνωση
Ο Μητροπολίτης Γορτύνης ωστόσο καθημερινά, όπως αποκάλυψε, γίνεται δέκτης αιτημάτων γεμάτα πίκρα και απογοήτευση. Πολλοί ζητούν φαγητό, κάποιοι ζητούν χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια αφού το μεροκάματο τους δεν φτάνει παρά μόνο για να θρέψουν την οικογένεια. Κάποιος άλλος, που είχε άμεση ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ζήτησε από τον ιεράρχη να του πληρώσει η εκκλησία τη βενζίνη γιατί εκείνος απλά δεν είχε.
Καθημερινά ακούμε τρομερά πράγματα, ιστορίες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τόσο κόσμο; Κάνουμε ότι μπορούμε όμως και η απόγνωση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Πριν από μερικές μέρες μας κάλεσαν από μια υπηρεσία να μας ενημερώσουν ότι ένας άνθρωπος από την περιοχή μας μέθυσε από απόγνωσηκαι απελπισία που δεν είχε να πληρώσει τα χρέη του και έβγαλε όπλο να πυροβολήσει εκείνον που τον φιλοξενούσε ... μπήκαν στη μέση υπηρεσίες, μας πήραν τηλέφωνο και ζητούσαν βοήθεια... Αλλά εκτός από όλα αυτά υπάρχουν πάντα και οι απατεώνες. Για αυτό καλούμε τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και να στοχεύουν σωστά στη φιλανθρωπία, τόνισε ο ιεράρχης.

Λιγότερα φώτα
Τέλος ο ιεράρχης της Μεσαράς δε δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και περιορισμός των εξόδων έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να βγουν από αυτή τη δύσκολη συγκυρία με ψηλά το κεφάλι. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα απαραίτητα. Στη Μητρόπολη Γορτύνης έχουμε φροντίσει και υλοποιούμε εκείνη την εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης που ορίζει να φροντίζουμε να μην ανάβουμε όλα τα φώτα στους πολυελαίους των ναών όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν υπάρχει λόγος να ανάβουν και οι 3 σκάλες στους πολυελαίους, μπορεί να ανάβει και η μία. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι ναοί στους λογαριασμούς του ρεύματος. Γιατί να ανάβουμε τόσα φώτα; Όλα γίνονται και με λιγότερες φωταψίες, με μεγαλύτερη οικονομία... για το καλό όλων μας... κατέληξε ο ιεράρχης.


Πηγή: http://www.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.