Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικό «όπλο» η διατροφή.

Η κυτταρίτιδα αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και μια μειοψηφία αντρών, ανεξάρτητα αν έχουν παραπανίσια κιλά ή όχι.

Η συγκεκριμένη «πάθηση» προέρχεται από την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή τοπικά αιμάτωση και διόγκωση των λιποκυψελών. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Στην ιατρική με τον όρο κυτταρίτιδα περιγράφεται μια έντονη φλεγμονή του δέρματος και του λιπώδους ιστού.

Κατηγορίες

H κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στην κοιλιά, στις γάμπες και στα χέρια. Χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες, ανάλογα με τη σοβαρότητά της.

Η κυτταρίτιδα Α σταδίου, γνωστή και ως «χαλαρή κυτταρίτιδα» γίνεται αντιληπτή μόνο σε ψηλάφηση
Η κυτταρίτιδα Β σταδίου, που ονομάζεται και «οιδηματική», αποκαλύπτεται σε όρθια στάση
Η κυτταρίτιδα Γ σταδίου, η πιο προχωρημένης μορφής κυτταρίτιδας, ονομάζεται «συμπαγής»

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, πολύ περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες. Κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζουν άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής, με κληρονομικότητα, άνθρωποι που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, κάνουν κακή διατροφή ακόμη και οι καπνιστές. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται επίσης σε ανθρώπους με κακή κυκλοφορία του αίματος ή με διάφορες ορμονικές παθήσεις.

Η κατεστραμμένη ψυχολογία

Η «πάθηση» συνοδεύεται από μεγάλα αισθητικά προβλήματα, τα οποία «ισοπεδώνουν» κυριολεκτικά την ψυχολογία του ατόμου. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες φτάνουν στο σημείο να αποφεύγουν ακόμη και τη θάλασσα, λόγο του φόβου της «αποκάλυψης». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γύρω από τη κυτταρίτιδα έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπιση

Το βασικότερο όλων είναι η διατροφή. Η υψηλή ποιότητα των τροφών σε συνδυασμό με τη σωστή ποσότητα, μπορεί να μεγιστοποιήσει την άμυνα απέναντι στη «φλούδα πορτοκαλιού». Όταν μιλάμε για ποιότητα στη διατροφή αναφερόμαστε σε γεύματα με χαμηλά λιπαρά, φυτικές ίνες αλλά και υψηλά ποσοστά πρωτείνης. Παράλληλα, οι ποσότητες των γευμάτων θα πρέπει να είναι πάντοτε μικρές, ενώ αντίθετα τα γεύματα, τακτικά στη διάρκεια της ημέρας.

Η γυμναστική μπορεί και να προστατέψει αλλά και να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Ως ιδανικό πρόγραμμα συστήνεται ο συνδυασμός αερόβιας με αναερόβια δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, η μείωση του λιπώδους ιστού, αλλά και η αύξηση του μυικού ιστού. Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η η σωματική σύσταση και όχι απλά το βάρος.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ενώ το κάπνισμα επιβαρύνει την ήδη κακή κυκλοφορία. Το σημαντικότερο όπλο φυσικά και σε αυτή τη μάχη είναι η συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία μέθοδος δεν απαλλάσσει ριζικά από το πρόβλημα αφού ο κίνδυνος κυριολεκτικά «παραμονεύει». Η μάχη με την κυτταρίτιδα είναι μια μαραθώνια προσπάθεια και όχι ένας αγώνας ταχύτητας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.