Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Γυναίκα με έφραγμα σώθηκε με… έμπλαστρο στην καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα θεραπεία δοκιμάστηκε στο Southampton.

Ένα αυτοκόλλητο που τοποθετήθηκε απευθείας επάνω στην καρδιά μιας ηλικιωμένης γυναίκας από τη Βρετανία, η οποία είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, της έσωσε τη ζωή! Η επαναστατική αυτή μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία εμφραγματιών με κακή πρόγνωση, όπου οι κλασικές μέθοδοι χειρουργικής επιδιόρθωσης του μυοκαρδίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, αμέσως μετά την καρδιακή προσβολή διεκομίσθη στο Southampton General Hospital, όπου οι χειρουργοί έκριναν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιήσουν επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι για το πώς έπρεπε να την αντιμετωπίσουν.

H ασθενής είχε μια τρύπα στην καρδιά της, που ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να εφαρμοστεί κάποια συμβατική θεραπεία. Οι πιθανότητες να επιβιώσει ήταν, εξ΄αρχής, εξαιρετικά περιορισμένες. Τη λύση έδωσε ο Δρ. καρδιολογίας Joseph Vettukattil, ο οποίος προχώρησε στην εφαρμογή μιας ριζοσπαστικής ιδέας. Αρχικά, μελέτησε την περιοχή της βλάβης με τη βοήθεια «τρισδιάστατης απεικονιστικής τεχνολογίας» και εν συνεχεία έστειλε με e-mail τις σαρωμένες εικόνες σε μια ομάδα από ειδικούς στη Σουηδία, που ήταν σε θέση να κατασκευάσουν, μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, ένα έμπλαστρο που θα έκλεινε την τρύπα στην καρδιά.

Όπως αναφέρει ο Vettukattil, «Όταν κοίταξα την τρύπα, διαπίστωσα ότι ήταν τόσο μεγάλη και ακατάλληλη για κλείσιμο με τις κλασικές μεθόδους, έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου απευθυνόμενος σε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Και πράγματι, κατάφεραν, με βάση τα σχέδια που τους απέστειλα, να κατασκευάσουν ένα καρδιακό έμπλαστρο ακριβώς στις διαστάσεις που ήθελα και, τελικά να το έχω στα χέρια μου μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες».

Το επαναστατικό καρδιακό έμπλαστρο λειτούργησε τέλεια και μέσα σε μία εβδομάδα από την τοποθέτησή του η ηλικιωμένη κυρία πήρε εξιτήριο.

Ο Δρ Vettukattil τόνισε: αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους υφίστανται καρδιακές προσβολές, αλλά οι συμβατικές μέθοδοι αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.