Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντίστροφη μέτρηση για την δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού καθώς σήμερα στις 16:00 συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που θα καταλήξει στο τελικό προσχέδιο με τις αλλαγές. Στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα οριστικοποιηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και στη συνέχεια αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ανατροπές στην φορολογία με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους και την επιβολή νέας φορολογικής κλίμακας τόσο για μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται οι πολίτες με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή 21%, από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και από 48.001 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%.

Επιπλέον αναμένεται να καθιερωθεί και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα προκύπτει με την νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης που ορίζεται 1.950 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος δεν θα επιστρέφεται η διαφορά και ο φόρος θα μηδενίζεται. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται επιπλέον κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Προβλέπεται η κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών και των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά. Αλλαγές προβλέπονται και στο μέτρο των αποδείξεων, καθώς αυξάνεται από 10% σε 21% ο πρόσθετος φόρος για όσους πολίτες δεν καταφέρουν να συλλέξουν το απαιτούμενο ποσό σε αποδείξεις.

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ περιμένει τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς πλέον θα υπάγονται σε δύο φορολογικά κλιμάκια. Αναλυτικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα έως 50.000 θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% και για εισοδήματα από 50.001 ευρώ και πάνω με συντελεστή 33%.

Τι θα γίνει με το οικογενειακό επίδομα

Ανατροπές προβλέπονται και για το οικογενειακό επίδομα καθώς ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μία στοχευμένη δαπάνη για τα παιδιά που θα χορηγείται με συγκεκριμένα κριτήρια και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα. Το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε ότι τα οικογενειακά επιδόματα μέχρι σήμερα δεν δίνονται σε συνάρτηση με το εισόδημα και με τις αλλαγές θα ωφεληθούν νοικοκυριά με 1 έως και 3 παιδιά που βρίσκονται στο κατώτατο εισοδηματικό όριο.

Έρχεται νέα ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες
Νέα ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους απέναντι στο κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι 36 δόσεις με την ελάχιστη μηνιαία δόση να μην πέφτει κάτω από τα 50 με 100 ευρώ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.