Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του Μνημονίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό του Μνημονίου; Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τη λυπητερή του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το Μνημόνιο.

Στα "θύματα" συγκαταλέγονται και όσοι έχουν παιδιά, μιας και καταργείται το αφορολόγητο ενώ άτυχοι θεωρούνται και όσοι μέχρι σήμερα καταφέρνουν να μειώσουν έστω και κατά 100 ή 200 ευρώ τον φόρο από τις φοροαπαλλαγές για ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν κ.α.

Αν και ακούγεται σαν ανέκδοτο, υπάρχουν και οι κερδισμένοι της φορολογικής μεταρρύθμιση.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι, έπειτα και από τις αλλαγές στην κλίμακα δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος ενώ στους κερδισμένους εντάσσονται και οι επιχειρήσεις, με σημαντική μείωση της συνολικής επιβάρυνσης από το 40% στο 33,4%.

Εξάλλου το προσχέδιο του μνημονίου φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν έως και 1 δισ. ευρώ στα πρόσθετα έσοδα το 2014. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν στα εισοδήματα του 2013 και σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου αφορούν:

Φορολογία επιχειρήσεων: Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% στα κέρδη και 10% στα μερίσματα, οδηγώντας τη συνολική επιβάρυνση στο 33,4% από 40% σήμερα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται μίνι κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κέρδη και 35% για τα επιπλέον ποσά.

Φορολογία φυσικών προσώπων: Καθιερώνονται τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τ.λ.







Πηγή: http://www.enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.