Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι μας κλέβουν με τις τιμές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τις πρακτικές που ακολουθούν επιχειρήσεις με στόχο το φούσκωμα των τιμών, παρουσιάζουν σήμερα τα Νέα, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο έμμεσος ή άμεσος καθορισμός τιμής μεταπώλησης προϊόντων, οι οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, αλλά και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις οι οποίες επιβάλλουν περιοριστικούς όρους εκμεταλλευόμενες το μέγεθός τους, περιλαμβάνονται στα κόλπα με τα οποία τα καρτέλ κλέβουν τους καταναλωτές.

Ανταγωνιστικές εταιρείες συμφωνούν μεταξύ τους για τον καθορισμό των τιμών, τον περιορισμό της παραγωγής αλλά και τον καταμερισμό της αγοράς μεταξύ τους.

Από τις πιο γνωστές υποθέσεις καρτέλ, ήταν αυτό στην αγορά γάλακτος το 2006. Οι εταιρείες συμφωνούσαν σε ποιες τιμές θα αγόραζαν το γάλα από τους παραγωγούς και μοίραζαν τους προμηθευτές τους. Επιπλέον, ακολουθούσαν την ίδια πολιτική τιμών και προσφορών προς τους πελάτες τους. Επίσης, καθόριζαν σε ποια τιμή θα πωλούν οι διανομείς τους, ενώ τους απαγόρευαν να εξυπηρετούν πελάτες απο άλλη γεωγραφική περιοχή από αυτήν όπου δραστηριοποιούνται και συμφωνούσαν μεταξύ τους για τις τιμές πώλησης.

Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου σύμφωνα με την εισήγηση, οι εταιρείες συμφώνησαν για ορισμένο χρονικό διάστημα στον συντονισμό των τιμών τους, καθώς και στον περιορισμό και τον έλεγχο της παραγωγής-διάθεσης των προϊόντων τους στην αγορά της παραγωγής και διάθεσης νωπών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ







Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.