Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Όλοι στη σύνταξη στα 67

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ένα από τα μέτρα που θα περάσουν στη Βουλή.

Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 έτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο των σκληρών μέτρων που αναμένεται να υιοθετηθεί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 εκατ. δις. ευρώ.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο χρόνια θα επηρεάσει όχι μόνο το γενικό όριο εξόδου που είναι το 65ο έτος, και πάει στο 67ο, αλλά και όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, με βάση τα οποία συνταξιοδοτείται η πλειονότητα των ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι επιπτώσεις και ποιοι τελικά θα «πληρώσουν» τη σύνταξη στα 67 θα εξαρτηθούν από τη μεταβατικότητα που θα αποφασίσει να δώσει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να μην τσακίσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 25 χρόνια εργασίας και αφετέρου να πετύχει τα έσοδά της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ που ενέταξε στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη.

Από τη στιγμή που τα 65 γίνουν 67 το 2013, θα επέλθει αναπόδραστα η αύξηση κατά 2 έτη και στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (δηλαδή τα 58 θα γίνουν 60, τα 59 θα πάνε στα 61 κ.ο.κ.).

Εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τον νόμο Λοβέρδου θα κληθούν να επιλέξουν αν θα βγουν στη σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς ή όχι.

Όσοι δεν το κάνουν, θα βγουν στη σύνταξη με τα νέα όρια, δηλαδή στα 67 χρόνια.

Αν και το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, θα επηρεαστούν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων μητέρες ανήλικων τέκνων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.