Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Καταπολεμήστε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Συμπτώματα όπως φούσκωμα, τυμπανισμός μπορεί να οφείλονται σε κάποια τροφή που σας επηρεάζει, σε σύνδρομο ευερέθιστου έντερου, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Όπου και να οφείλονται όμως, τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν στο μέγιστο την διάθεσή και την κοινωνική μας ζωή.
Βασικές αιτίες των ενοχλήσεων στο έντερο είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σταθερής ώρας γευμάτων.

Οι τρόποι για να αποφύγουμε ή να ανακουφιστούμε από αυτά, πολλοί.

Ανακούφιση με τη βοήθεια της φύσης

Ο δυόσμος ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του ΜακΜάστερ του Καναδά, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν σε μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου συμπέραναν ότι ο δυόσμος είναι αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα. Φτιάξτε λοιπόν ένα αφέψημα δυόσμου για να ανακουφιστείτε.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα του πεπτικού. Βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα να καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα επίσης μειώνει το στρες το οποίο επίσης επιτείνει τα προβλήματα με το έντερο. Με την άσκηση, αυξάνεται η πίεση στους κοιλιακούς μυς, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι, ανακουφίζει από αέρια, τυμπανισμούς και δυσφορία. Μην αναπαυθείτε λοιπόν στον καναπέ σας περιμένοντας να σας περάσει το φούσκωμα. Σηκωθείτε και βγείτε έστω για περπάτημα. Θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από την απραξία. Εάν εντάξετε μία ώρα περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, τα αποτελέσματα για το πεπτικό σας σύστημα θα είναι θαυματουργά.

Βάλτε τις φυτικές ίνες στη ζωή σας

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες ανακουφίζουν από δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί και να εντείνουν προβλήματα με αέρια και πόνους στην κοιλιά. Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας θα πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα.

Έχει αποδειχτεί για άτομα με ΣΕΕ ότι είναι πολύ αποτελεσματικές οι διαλυτές φυτικές ίνες από ψύλλιο. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου διέλευσης της τροφής από το έντερο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σκληρών κοπράνων και τη δυσκοιλιότητα. Η καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών, με καλή ενυδάτωση, λύνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Τα 25 γραμμάρια φυτικών ινών μπορούμε να τα προσλάβουμε με την κατανάλωση 500 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Προσοχή όμως! Χρειάζεται σταδιακή αύξηση και παράλληλη πρόσληψη αρκετών υγρών/νερού.

Βάλτε σε τάξη τη ζωή σας

Πρέπει καθημερινά να προσπαθούμε να τρώμε σε σταθερές ώρες. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Το γαστρεντερικό είναι ένα σύστημα που, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, διαθέτει μνήμη. Αν διατηρούμε σταθερές ώρες γευμάτων και γευματιδίων, το διευκολύνουμε. Επίσης, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ο καλύτερος τρόπος να απομακρύνετε συμπτώματα όπως το φούσκωμα ή το πρήξιμο. Τέλος αποφύγετε γεύματα που είναι πλούσια σε λιπαρά.

Φαγητό ή καταγραφή;

Ξεκινήστε να διατηρείτε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για να εντοπίσετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Τα τρόφιμα που πειράζουν τους περισσοτέρους είναι το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, ο καφές, κάποιες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σορβιτόλη, τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, καθώς και τα όσπρια.

Ωστόσο, το έντερο κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιες τροφές αποτελούν «κόκκινο πανί» για το δικό σας πεπτικό σύστημα.

Γάλα: Όχι τόσο αθώο…

Με την αύξηση της ηλικίας το γαστρεντερικό χάνει την ικανότητα να διασπά τη λακτόζη, έναν υδατάνθρακα που περιέχεται στο γάλα. Το αποτέλεσμα είναι το γάλα να προκαλεί δυσφορία. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γιαούρτι, που περιέχει λιγότερη λακτόζη, να δοκιμάσετε προϊόντα που είναι ελεύθερα λακτόζης ή να καταναλώνετε το γάλα σε συνδυασμό με κάτι άλλο και όχι μόνο του.

Η δίαιτα κάνει καλό στο έντερο;

Τα περιττά κιλά και ειδικά για γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση εντείνουν τα προβλήματα στο έντερο. Η απώλεια ακόμη και 10% του βάρους σας, θα σας απαλλάξει από δυσφορίες στο έντερο. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, ώστε να χάσετε τα περιττά κιλά με σωστό και ωφέλιμο για την υγεία σας τρόπο.

Στρες, ο «οδηγός» του εντέρου

Το έντονο στρες επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του γαστρεντερικού. Πόσες φορές τρέχετε στην τουαλέτα επειδή σας περιμένει μια στρεσογόνος κατάσταση όπως για παράδειγμα μια συνέντευξη για μια καινούργια δουλειά ή οποιαδήποτε κατάσταση που σας προκαλεί άγχος;

Μπορείτε να περιορίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα στο έντερο, απλώς ελέγχοντας το άγχος σας. Η άσκηση, ο ύπνος, ένα ζεστό μπάνιο ή η αρωματοθεραπεία βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.