Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Εμβόλιο κατά του καπνίσματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία εμβολίασαν κατά της νικοτίνης, πραγματοποίησαν αμερικανοί ερευνητές. Οι καπνιστές θα μπορούν μελλοντικά να εμβολιάζονται και να μειώνουν την ποσότητα της νικοτίνης που απορροφάται από τον οργανισμό και φθάνει στον εγκέφαλο. Έτσι θα «αναισθητοποιούνται» όσον αφορά την απόλαυσή της, με αποτέλεσμα να μπορούν να κόψουν πιο εύκολα το κάπνισμα.

Το εμβόλιο, για το οποίο φαίνεται να αρκεί μία μόνο δόση, προλαμβάνει να καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη, πριν αυτή έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση.

Δεν είναι πάντως ακόμα δεδομένο, αν η μείωση κατά 85% που παρατηρήθηκε στα ποντίκια θα μπορούσε να επαναληφθεί και στους ανθρώπους και κατά πόσο θα ήταν αρκετή για να κόψει κανείς το τσιγάρο.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής ιατρικής Ρόναλντ Κρίσταλ, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Δήλωσαν όμως αισιόδοξοι ότι, όταν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές και θα τους απαλλάξει, αν το θέλουν, από την χρόνια εξάρτησή τους από τη νικοτίνη. Σε επόμενο στάδιο, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε αρουραίους και μετά σε πιθήκους, πριν έρθει η σειρά των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες σε αυτή την έρευνα δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ιό (ώστε να είναι αβλαβής), που περιέχει «οδηγίες» για τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της νικοτίνης και εισάγεται στα κύτταρα του ήπατος, όπου αρχίζει η μαζική αναπαραγωγή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.