Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Οι επεμβάσεις στο ισχίο απειλούν την καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Υψηλός κίνδυνος για τους ασθενείς άνω των 80 ετών.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής του ισχίου ή της άρθρωσης του γόνατου αντιμετωπίζουν έναν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος κατά τη διάρκεια των δυο εβδομάδων μετά την επέμβαση, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα της μελέτης των οποίων δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αρθροπλαστικής κινδυνεύουν έως και κατά 31 φορές περισσότερο από έμφραγμα το χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, συγκριτικά με όσους δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο συσχετισμός μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων σε αρθρώσεις και των καρδιακών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ασθενείς άνω των 80 ετών. Από την άλλη μεριά όσοι ήταν κάτω των 60 ετών δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων. Οι ερευνητές εξήγαγαν τα συμπεράσματά του με βάση τη μελέτη των ιατρικών αρχείων 95.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική επέμβαση στο ισχίο ή το γόνατο μεταξύ του 1998 και του 2007 στη Δανία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Arief Lalmohamed από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης εκτιμά ότι η ίδια επέμβαση μπορεί να επιδρά άμεσα στον καρδιακό κίνδυνο προάγοντας π.χ., την θρόμβωση του αίματος. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να υπάρχει σημαντική απώλεια αίματος, καθώς και μειωμένη οξυγόνωση, ενώ είναι γνωστό ότι η μετεγχειρητική περίοδος είναι αρκετά στρεσογόνος για τον ασθενή. Γι’ αυτό και πριν από μια επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το καρδιολογικό ιστορικό του ασθενούς.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.