Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ακριβά φάρμακα μόνο για λίγους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ακριβά φάρμακα μόνο για λίγους

Ουρές στα νοσοκομεία για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές
.
Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες που έχουν ανάγκη ακριβά φάρμακα καθώς όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ προωθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα με διακρίσεις.

Την ώρα που εκδίδει διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς και από πού θα λαμβάνονται από τους πάσχοντες τα σκευάσματα υψηλού κόστους, αποκλείει όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν κοντά τους νοσοκομεία. Και αυτό επειδή ορίζει ότι οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη ταλαιπωρημένοι ασθενείς θα πρέπει να στήνονται σε ουρές στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη συνταγή καθώς δεν μπορούν να την προμηθευτούν από ιδιώτη γιατρό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ζητά να αλλάξει άμεσα η νέα δυσκολία που προστέθηκε στη πρόσβαση των φαρμάκων.

«Σε συνέχεια της από 27.04.2012 εγκυκλίου σας αναφορικά με τα την χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους, συνέπεια της οποίας ήταν η απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, εκδίδεται στις 21.05.2012 την με αριθμ. πρωτ.: οικ.52269 εγκύκλιο σας με θέμα: "Οδηγίες εφαρμογής της Εγκυκλίου 27.04.2012 για φάρμακα υψηλού κόστους", στην παράγραφο 3 της οποίας ορίζετε ότι οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από Δημόσια Νοσοκομεία.

Δυνάμει της ανωτέρω διάταξης αναμένεται να προκληθεί πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους σοβαρά πάσχοντες, καθώς υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα εκάστοτε νοσοκομεία, να υποστούν τις ώρες αναμονής προκειμένου να τους συνταγογραφηθούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Αυτό επιφέρει και περαιτέρω συνέπειες στους ασθενείς που διαμένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοντινό νοσοκομείο, οι οποίοι δυνάμει των ανωτέρω λεχθέντων θα είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα, ώστε να λάβουν την πολυπόθητη θεραπεία τους. Όπως αντιλαμβάνεστε η ανωτέρω ρύθμιση θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.