Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Tι είναι το πελματογράφημα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Γνωρίστε ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός σας και ελαττώστε την κούρασή σας.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των πελμάτων, αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης, πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και άλλα.

Τι είναι το πελματογράφημα

Tο πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων.

Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της. Mε τη συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
H μέτρηση των πιέσεων είναι δύο τύπων:

Δυναμική. Όσο στηρίζετε το πόδι σας κατά το βάδισμα πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις, καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα σας.

Στατική. Όταν είστε σε όρθια, ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή, καταγράφεται και γίνεται επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία.

Πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Για τη δυναμική μέτρηση, ο ειδικός θα σας ζητήσει να βαδίσετε πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου, αρχικά πατώντας με το δεξιό πέλμα, ενώ το αριστερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια μέτρησης. Αφού καταγραφεί το αποτέλεσμα, θα πρέπει να πατήσετε το αριστερό σας πέλμα, χωρίς να πατάτε το δεξιό. Για τη στατική μέτρηση, πρέπει να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου.

H ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας.

Tι θα κερδίσετε:
Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε. Καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών. Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Ελάττωση της μυϊκής κούρασης.

Tο εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός που σας παρακολουθεί, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Επίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για: Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).

Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης. Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται. Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους. Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη. Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης. Αδύναμο μυϊκό σύστημα. Aνισοσκελία.

Για την παιδική πλατυποδία Eάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία, το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση για αυτό. Είναι εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να τη δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής. Mε τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του, επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.

Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που κάνουν όλο το σώμα να υποφέρει, όπως η πλατυποδία, η σκολίωση, η ισχιαλγία, μπορούν να βρουν τη λύση τους χάρη στο πελματογράφημα.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.