Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Οι δίγλωσσοι κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αρχίστε τις ξένες γλώσσες!
Εσείς πόσες ξένες γλώσσες μιλάτε; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο York αναφέρουν ότι όσες περισσότερες ξένες γλώσσες γνωρίζει κανείς τόσο καλό αποδεικνύεται αυτό για την ψυχική υγεία του ατόμου.

Οι δίγλωσσοι δεν έχουν μόνο αυξημένες γνωστικές ικανότητες όσο είναι νέοι, αλλά έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Ellen Bialystok είπε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ηδιγλωσσία έχει ευεργετική επίδραση στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Εμείς μελετήσαμε προηγούμενες έρευνες χρησιμοποιώντας μεθόδους συμπεριφοράς και νευροαπεικόνισης για να εξετάσουμε τα αποτελέσματα της διγλωσσίας στη γνωστική λειτουργία των ενηλίκων».

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ένα άτομο χρησιμοποιούσε δύο γλώσσες «στρατολογούσε» δύο περιοχές του εγκεφάλου του που σχετίζονται άμεσα με τη γνωστική του ικανότητα και την ικανότητα εστίασης της προσοχής του.

Αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει και να ενισχύσει τα δίκτυα ελέγχου του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των δύο γλωσσών και θα μπορούσε να ενισχύσει «την πνευματική ευελιξία», δηλαδή την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στις συνεχείς αλλαγές.

Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Trends in Cognitive Sciences».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.