Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Στη ριζική αναδιάρθρωση των βασικών δομών του Δημοσίου, με σαρωτικές καταργήσεις δεκάδων διευθύνσεων, που αφορούν στα οικονομικά και στη διαχείριση του προσωπικού, προχωρά η κυβέρνηση.

Το βασικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η ομάδα τεχνοκρατών των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπει τη μαζική κατάργηση όλων των σχετικών διευθύνσεων και την ενοποίησή τους σε δύο κεντρικές, οι οποίες και θα εποπτεύουν σχεδόν όλο το δημόσιο τομέα ! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σήμερα, σε κάθε ένα από τα 15 υφιστάμενα υπουργεία, λειτουργούν ξεχωριστές οικονομικές διευθύνσεις και ξεχωριστές διευθύνσεις προσωπικού. Μάλιστα, σε υπουργεία, που εποπτεύουν πάνω από ένα τομέα - όπως για παράδειγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής-, υπάρχουν από τρεις τέτοιες διευθύνσεις.

Το πλάνο προβλέπει την κατάργηση όλων αυτών των διευθύνσεων, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί με ουκ ολίγους υπαλλήλους (ξεχωριστό διευθυντή, υποδιευθυντή, προϊσταμένους, τμηματάρχες, γραμματείς και διοικητικό προσωπικό), και την ενσωμάτωσή τους σε δύο κεντρικές: δηλαδή, μία διεύθυνση προσωπικού και μία οικονομική διεύθυνση για όλο το Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται δύο στόχοι:

-Και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (οι εισηγητές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβάλλει στην κάλυψη μεγάλου μέρους του στόχου των 150.000 υπαλλήλων)

-Και η δραστική περικοπή δαπανών και σπατάλης στο Δημόσιο, αφού έτσι θα δημιουργηθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας (χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αλλά και καλύτερος έλεγχος, αφού θα γίνεται κεντρικά)

Πότε μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το σχέδιο;


Έως τα μέσα ή τα τέλη της επόμενης χρονιάς, αφού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η ενοποίηση των λειτουργικών συστημάτων των συγκεκριμένων διευθύνσεων και η ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων στοιχείων σε δύο κεντρικές μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.