Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Γιατί τα κεράσια κάνουν καλό στην υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αν δεν τα βρίσκετε, εξ ίσου ευεργετικός είναι και ο χυμός τους.

Τα κεράσια μπορεί να είναι καλοκαιρινό φρούτο και να μην μπορείτε να το βρείτε στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε όμως να πιείτε χυμούς από κεράσι. Το φρούτο αυτό δεν είναι μόνο νόστιμο, αφού περιέχει μία ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η ανθοκυανίνη, μία χρωστική ουσία που περιέχεται στα κεράσια, μπλοκάρει δύο ένζυμα, που εμπλέκονται στον σχηματισμό ανεπιθύμητων φλεγμονωδών ουσιών. Με τον τρόπο αυτό, οι ανθοκυανίνες, λειτουργούν παρόμοια με τα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χρησιμοποιούνται για την μείωση του πόνου.

Αυτός είναι ο λόγος, όπου για αρκετούς αιώνες, οι θεραπευτές υποστήριζαν ότι τα κεράσια, μπορούν να απαλύνουν τους πόνους που προέρχονται, από την αρθρίτιδα, τους μύες και τη μέση.

Δύο ξινές ποικιλίες κερασιών περιέχουν υψηλά επίπεδα της μελατονίνης, μίας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε, εξετάστηκαν τα επίπεδα της μελατονίνης στα ούρα 20 εθελοντών. Κάποιοι ήπιαν χυμό κερασιών και κάποιοι όχι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα ήπιε χυμό κερασιού και η άλλη ψευδοφάρμακο. Μετά από επτά ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν πολύ υψηλά επίπεδα μελατονίνης ενώ είχαν κοιμηθεί 25 λεπτά περισσότερο από εκείνους που είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο.

Ωστόσο τα κεράσια περιέχουν και την σορβιτόλη, μία αλκοόλη που βρίσκεται σε καραμέλες και τσίχλες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η σορβιτόλη μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε όσους υποφέρουν από ασθένειες του εντέρου. Έτσι λοιπόν προτού εντάξετε τα κεράσια στην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον διαιτολόγο σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.