Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Αν ανεβάσει πυρετό στις διακοπές...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Χρήσιμες οδηγίες για να μη χαλάσετε -τελείως- τις μέρες σας...

Πολύ συχνή είναι η ερώτηση «γιατρέ, το παιδί ανέβασε πυρετό και είμαστε σε διακοπές, τι να κάνω;». Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε και που θα σας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσετε χωρίς να αναγκαστείτε να χαλάσετε τις λίγες μέρες που διαθέτετε για να χαρείτε τις διακοπές των Χριστουγέννων.

1. Τη θερμοκρασία τη μετράμε με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε υδραργυρικά θερμόμετρα τα οποία όμως τείνουν να εγκαταλειφθούν λόγω του ότι είναι εύθραυστα και ο οξειδωμένος υδράργυρος είναι δηλητήριο. Να προτιμάτε στην αρχή ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.

2. Μιλάμε για πυρετό όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία πάνω από 37,5οC στη μασχάλη ή πάνω από 38οC στο ορθό, το στόμα ή το αυτί. Να προτιμάτε τη μέτρηση της θερμοκρασίας στη μασχάλη, εκτός ίσως από τις πρώτες μέρες της ζωής που η μέτρηση στο ορθό είναι πιο εύκολη. Στη περίπτωση αυτή το θερμόμετρο πρέπει να τοποθετείται σε βάθος 2 cm. Υψηλός πυρετός είναι η θερμοκρασία πάνω από 40,5οC στη μασχάλη.

3. Ο πυρετός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα στα παιδιά. Προκαλείται από διάφορες παθολογικές καταστάσεις συνήθως ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί όμως να οφείλεται και σε υπερθέρμανση ή αφυδάτωση (ιδιαίτερα σε μικρά βρέφη τους καλοκαιρινούς μήνες). Επικίνδυνος θεωρείται όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 41,7οC στη μασχάλη. Σε αντίθετη περίπτωση δεν προκαλεί οργανική βλάβη, αλλά φαίνεται ότι έχει κάποια βιολογική αποστολή, αφού αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων.

4. Για την αντιμετώπιση του πυρετού χρειάζεται χορήγηση κατάλληλου αντιπυρετικού ή συνδυασμού αντιπυρετικών σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Καλό είναι να μην χορηγούνται αντιπυρετικά όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη, εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο. Κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο.

5. Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού, όπως το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο. Το μπάνιο είναι αποτελεσματικότερο όταν γίνεται μισή ώρα μετά τη χορήγηση του αντιπυρετικού, η θερμοκρασία του νερού να είναι μόλις ανεκτή από το παιδί (μόλις που να μην κρυώνει) και να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά. Αν το παιδί τρέμει (κάνει ρίγος) σημαίνει ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει. Στη φάση αυτή πρέπει να αναβάλουμε για λίγο τα πιο πάνω μέτρα και να σκεπάσουμε το παιδί μέχρι να σταματήσει το ρίγος.

6. Παιδί με πυρετό υψηλό (>40,5 οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή παιδί που μετά από κάμψη του πυρετού εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα) πρέπει να εξετάζεται σύντομα από παιδίατρο.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.