Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την υπέγραψαν 126 δήμοι της χώρας.

Εκατόν είκοσι έξι δήμοι της χώρας υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, ενώ περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν έως το 2015 στις 15 περιφερειακές έδρες, μέσω του ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού και βίας λόγω φύλου.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα, σε ημερίδα με τίτλο «η Πόλη της Ισότητας», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως γένους θηλυκού

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, επεσήμανε την ανάγκη σύστασης υπηρεσιακών μονάδων για τις πολιτικές ισότητας των φύλων στους δήμους, ενώ κάλεσε τις εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσεων και εκπόνηση οδηγών με βάση τη Χάρτα, την οποία έχουν υπογράψει έως σήμερα συνολικά περισσότερες από χίλιες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Στη χώρα μας παρατηρείται ελλιπής γυναικεία αντιπροσώπευση, αφού μόνο 8 από τους 325 δημάρχους είναι γυναίκες, ενώ στο ελληνικό κοινοβούλιο μόνο το 20% των βουλευτών είναι γένους θηλυκού.

Η κα Στρατηγάκη έκανε επίσης γνωστό ότι πρόκειται να διατεθούν 700.000 ευρώ σε κάθε μία από τις 15 περιφερειακές έδρες για τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων για γυναίκες και ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας, έως το 2015, ενώ επεσήμανε ότι, μέσω του προγράμματος «Αιρετές στην Αυτοδιοίκηση» θα ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι δήμοι θα βοηθηθούν σε επίπεδο τεχνοκρατικής γνώσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων», διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΤΑ ΑΕ (Πληροφόρηση - Επιμόρφωση - Τοπική Ανάπτυξη) Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

«Η Χάρτα συμφιλιώνει διαφορετικά οράματα για την ισότητα στην Ευρώπη και συνοψίζει τις προτάσεις όλων των συντελεστών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές αρμοδιότητες των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην Ευρώπη», ανέφερε η Σάντρα Τσετσιαρίνη, διευθύντρια διεθνών σχέσεων και συνεργασίας του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης.

Βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, η οποία εμπνεύστηκε, μεταξύ άλλων, από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των γυναικών του 1981, είναι οι εξής:

1. Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα.

2. Για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων πρέπει να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών.

3. Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοκρατική κοινωνία.

4. Η εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων.

5. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

6. Κατάλληλα υποστηριζόμενα σχέδια και προγράμματα δράσεων αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.